Terschelling krijgt een nieuw zorginitiatief: De Stroming. Vier gedreven eilander dames – Edith Roos, Helene Spork, Jacoba Haan en Margot Bloem – bundelen hun krachten om aanvullende zorg toegankelijk en zichtbaar te maken.
Vanaf februari openen zij de deuren van hun centrum in de Oude Zeevaartschool op West, waar een breed aanbod aan alternatieve en ondersteunende zorg wordt geboden. Het doel is duidelijk: een bijdrage leveren aan het welzijn van eilandbewoners. Voor een deel van het aanbod zijn ook eilandgasten welkom.
Om geld in te zamelen voor het initiatief is er op 2 en 3 januari weer “Heel Raadscafé bakt!” Een initiatief waarbij mensen zelf een taart kunnen bakken of kunnen komen opeten. Je geeft dan zelf een bedrag voor een stukje taart, en dat is dan voor de Stroming.
Je kan dus bijdragen door een taart te bakken en aan te bieden of door taart te gaan eten. Maar waar is dat geld dan voor nodig?
De weg naar dit initiatief begon met een gedeelde wens om zorgverlening op Terschelling beter zichtbaar te maken. Edith vertelt: “Ik werk sinds 2020 vanuit huis, maar droomde al langer van een externe praktijkruimte.
Toen ik eind juli hoorde dat het pand van de Oude Zeevaartschool vrij zou komen, ben ik meteen gaan nadenken over de mogelijkheden. Voor mij alleen was het pand te groot en duur, maar het idee om samen te werken met andere zorgverleners sprak mij enorm aan.”
Helene vult aan: “Er waren al langer geluiden dat complementaire zorg op Terschelling versnipperd en onzichtbaar was. Iedereen werkte op z’n eigen plek en eilandbewoners wisten vaak niet waar ze moesten zijn. Door samen onder één dak te werken, willen we een overzichtelijk en toegankelijk zorgaanbod bieden.”
Brede samenwerking
Het initiatief kreeg snel vorm. Edith bracht zorgverleners samen, wat resulteerde in een reeks inspirerende gesprekken. In september zaten zeven geïnteresseerden aan tafel, waarvan uiteindelijk een kernteam van vier overbleef.
“We hebben onderzocht wat haalbaar was, hoe we het centrum konden vormgeven en wat er allemaal nodig was om dit idee werkelijkheid te maken”, vertelt Jacoba. Op 1 november besloten de vier vrouwen definitief: “We gaan ervoor!” Vanaf dat moment ging het snel.
Subsidieaanvragen werden ingediend, een bouwteam werd samengesteld en de statuten voor de stichting werden voorbereid. Helene: “Alles lijkt in een flow te verlopen.”
Diverse disciplines
De Stroming biedt een breed scala aan complementaire zorg, waarbij iedere zorgverlener zijn of haar eigen expertise inbrengt: Edith werkt met reflexintegratie, een techniek gericht op het herstellen en versterken van het zenuwstelsel.
“Het kan helpen bij mensen met neurologische aandoeningen zoals Parkinson, of bij kinderen die problemen ervaren na een moeilijke geboorte,” legt Edith uit. Jacoba geeft massages met essentiële oliën op locatie.
Die gaat ze nu ook in de Zeevaartschool geven. Ze is daarnaast gespecialiseerd in craniosacraaltherapie: “Dit is een lichaamsgerichte therapie die werkt met de stroming van craniale vloeistoffen om balans in het lichaam te herstellen.”
Flexibele werkruimtes
Margot biedt familieopstellingen en ziektebeeldenopstellingen aan. “We kijken naar de diepere oorzaken van klachten binnen familiesystemen”, vertelt ze. “Soms helpt dit om klachten beter te begrijpen en ermee om te gaan.” vertelt ze.
Helene richt zich voornamelijk op coaching en systemisch werk, waarbij ze mensen begeleidt bij grote levensvragen. “Soms komen klachten voort uit oude patronen of energieën, zoals de geschiedenis van de grond waarop mensen wonen. Dat onderzoeken we samen.”
Daarnaast wordt de locatie flexibel ingezet. Edith: “We hebben vijf praktijkruimtes en een groepsruimte, die we openstellen voor andere zorgverleners. Denk aan yogalessen, lezingen, of zelfs korte retraites.”
Fonds
Een van de speerpunten van De Stroming is toegankelijkheid. “Veel complementaire zorg wordt niet of slechts beperkt vergoed”, zegt Jacoba. “Dat kan een drempel zijn. Daarom zijn we een ANBI-stichting geworden en richten we een fonds op om zorg te bekostigen voor mensen die het anders niet kunnen betalen.
Dit fonds wordt gevoed door huuropbrengsten en giften.” Ook de samenwerking met andere zorgverleners op het eiland is een belangrijk doel. Helene: “We willen verbindingen leggen, niet alleen met reguliere zorg zoals huisartsen en psychologen, maar ook met andere zorgverleners.
Dit kan via intervisie-avonden, gezamenlijke workshops en flexibele werkplekken in ons centrum.”
Breed scala
De Stroming wil ook graag zorgverleners van de wal aantrekken. Edith: “Sommige specialisten, zoals bijvoorbeeld osteopaten, zijn moeilijk bereikbaar voor eilanders. Door hen uit te nodigen een paar dagen per maand hier te werken, besparen we mensen de reis naar de wal.”
De dames zien daarnaast kansen om toeristen aan te spreken. Helene: “Terschelling is een plek om tot rust te komen. We bieden een breed scala aan laagseizoenactiviteiten, die ook voor eilandgasten openstaan.” In de groepsruimte kunnen workshops en retraites gemakkelijk worden georganiseerd.
“Het is een win-winsituatie: zorg toegankelijker maken voor eilanders én Terschelling aantrekkelijker maken voor bezoekers”, aldus Jacoba.
De komende maanden staan in het teken van verbouwen, inrichten en netwerken. Op 6 december werd de stichting officieel opgericht en momenteel begint de verbouwing. Helene: “We hopen in januari alles in te richten en in februari een feestelijke opening te organiseren.”
Ondertussen blijft De Stroming bouwen aan haar netwerk. Margot: “We willen laten zien dat Terschelling een breed aanbod van complementaire zorg heeft. Ons doel is dat mensen weten waar ze terecht kunnen, of het nu via ons centrum is of elders op het eiland.”
De dames nodigen zorgverleners en geïnteresseerden van harte uit om contact met hen op te nemen.