Iedere dinsdag fietsen leerlingen van ‘t Wad in Harlingen naar Wijnaldum. In de pluktuin leert groep 6 van de basisschool in de praktijk hoe we aan onze groente komen.
Met de handen in de modder, dat doet het vaak al goed bij kinderen. Maar het is ook belangrijk voor het onderwijs, zegt lerares Jetta Hulshof van IKC ‘t Wad.
“Het is ook om ze te leren waar ons eten vandaan komt”, zegt Hulshoff. “En ze leren een beetje met teleurstellingen om te gaan, want niet alles groeit even hard.”
Hulshoff probeert ook duurzaamheid met de lessen te verweven. Want dat maakt impact op de toekomst.”
“Ze zien wat er moet gebeuren om groente te krijgen”, zegt wethouder Hendrik Sijtsma. “Deze kinderen zijn over tien jaar de consumenten die bepalen wat je koopt in de winkel.”
Volgens Sijtsma geven de lessen in de pluktuin andere kinderen een kans om uit te stralen. “Als je nou altijd de slimste bent of niet, hier zijn de omstandigheden voor iedereen hetzelfde”, denkt de wethouder. “De zon is voor iedereen.”
“En ze leren een beetje met teleurstellingen om te gaan”, zegt Hulshoff. “Want niet alles groeit even hard. Of het gaat zelfs dood.”