Ouders die hun kind voor of bij de geboorte verloren hebben, kunnen nu op de begraafplaatsen in Waadhoeke hun verdriet een plekje geven.
Nog niet zo lang geleden was praten over het verlies van een kind voor of bij de geboorte een taboe. Pas sinds 2019 kunnen deze kinderen ook worden ingeschreven in de burgerlijke stand.
Daardoor leeft er onder de ouders die dit overkwam vaak nog veel stil verdriet. Waadhoeke wil met de plaatsing van Vlinderrotsen op de gemeentelijke begraafplaatsen van Franeker, Sint Annaparochie, Vrouwenparochie en Sint Jacobiparochie nu een plek bieden.
Het idee komt van ambtenaar Tiena Vriesema-Betten. Zij en haar man hebben tien jaar geleden na 27 weken zwangerschap hun zoon verloren. Hun andere zoon (het was een tweeling) heeft het wel overleefd.
“Toen we thuiskwamen na het hele verhaal vroeg ik mij af; hoe hebben andere generaties vóór mij dit gedaan?”, vertelt Vriesema-Betten. “De eerste 7 jaar heb ik nodig gehad om de poten weer onder de kont te krijgen. Als je nooit mag praten over wat er is gebeurd, hoe ga je dan verder met het leven, als je eigenlijk niet verder kan.”
Toen haar leidinggevende bij de gemeente Waadhoeke haar vroeg of ze het beheerplan voor de begraafplaatsen kon schrijven, wist ze één ding zeker: Daar moeten vlinderrotsen komen.
Op deze rotsen kan een glazen vlinder worden geplaatst voor het overleden kind, gemaakt door kunstenaar Brenda Blijenberg. De ouders die een vlinder willen plaatsten kunnen de gemeente benaderen en bij de kunstenaar een vlinder bestellen. De gemeente zorgt dan dat die op de begraafplaats wordt geplaats en dat er een kleine ceremonie wordt georganiseerd.
De rotsen hebben voor Vriesema-Betten een speciale betekenis. Ze komen uit het Drentse dorp waar zij vandaan komt. “Ik hoop dat de vaders en moeders hier een plekje kunnen vinden en dat na al die jaren het verdriet los kan komen.”