De werkzaamheden aan de dijk op Vlieland zijn nu volop bezig. Begin dit jaar is er mee begonnen en voor dat in oktober het stormseizoen begint moet alles klaar zijn. Het is nog niet echt mooi zomerweer, en dat heeft een paar kleine gevolgen.
“Het weer, zoals je nu ook ziet, zit niet echt mee.” vertelt David Kuipers, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat.”Dit helpt ons ook niet, want we werken hier veel met klei en met zand, als het mooi weer is, is dat makkelijker verwerkbaar.”
Klei en zand droogt een stuk minder snel als het continu regent, dan zou het werk sneller kunnen gaan. “En voor ons is het ook makkelijker om in te werken als het niet steeds regent”, zegt Kuipers. “We lopen nu nog op schema, maar het weer had toch beter gekund.”
Tijdens de werkzaamheden aan de dijk mag niemand in de buurt komen van de werkzaamheden. De gemeente en Rijkswaterstaat hebben dan ook alle toegangswegen die die kant op gaan geblokkeerd.
Bij het havenplein staan grote hekken en ligt ook een speciaal hek in het water. “Dat hebben we neergezet zodat mensen met laagwater het werkterrein niet kunnen betreden,” vertelt Kuipers. “Aan de andere kant, aan de postweg hebben we hetzelfde gedaan. Ook alle glopen hebben we helemaal dichtgezet.”
Daarmee zijn echt alle routes afgesloten, met name voor de toeristen. “Voor hun eigen veiligheid maar zeker ook voor onze werkveiligheid.”
Toch wil Rijkswaterstaat deze zomer de toeristen wel betrekken bij de werkzaamheden aan de dijk. “Een keer per maand geven wij s’avonds rondleidingen en als het werk hier klaar is. Daarmee proberen we de toeristen mee te nemen in het project en wat hier precies gebeurt.”
Gras opgeslagen in Herbaijum.
Als je nu bij de dijk op Vlieland kijkt, zie je enkel een hoop zand en klei. De eerste stenen worden al geplaatst en langzaam wordt de uiteindelijke nieuwe, bredere dijk zichtbaar. Het gras van de oude dijk is tijdelijk naar de wal gebracht, maar moet weer terugkomen naar Vlieland.
“Dat gras wat er bovenop zat, hebben we naar Herbaijum gebracht”, zegt Kuipers. “Het zal per schip weer worden teruggebracht, zodat we in ieder geval dezelfde biodiversiteit hier weer terugkrijgen op de dijk.”
Het gras op het eiland zelf bewaren kon niet. “Dat is omdat het eiland hier gewoon beperkte ruimte heeft om die grote hoeveelheden op te slaan”, vertelt Kuipers. De werkzaamheden moeten in oktober allemaal klaar zijn omdat dan het stormseizoen begint en het eiland er weer veilig bij moet liggen.