In Harlingen is symbolisch de eerste paal geslagen voor een nieuwe biogascentrale. Die moet vanaf 2025 zo’n 20 miljoen kuub gas produceren, goed voor zo’n 15.000 huizen.
Het project vergt een investering van van van 60 miloen euro. De bouw is in april al begonnen. De centrale is een project van het bedrijf Sustainable Fuel Plant (SFP). Dat is een groep investeerders met onder andere de Fries Erik Brouwer.
SFP is al eigenaar van een biogascentrale in het Zeeuwse Westdorpe. Een derde centrale wordt momenteel gebouwd bij Delfzijl in Groningen.
Het is de bedoeling dat de centrale volledig draait op groenafval uit de voedselindustrie en uit de land- en tuinbouw. Er kan ook mest in, maar dat is in Harlingen niet de bedoeling.
Contracten voor de aanvoer van het groenafval zijn nog niet afgesloten. Maar dat komt wel goed, denkt Brouwer. Een team van vijf mensen is daar mee bezig. En er is een band met voedings- en industriebedrijf Cargill dat ook aandeelhouder van SFP is.
“Wy wolle de grûnstoffen safolle mooglik út de regio helje”, zegt Brouwer. “Dat betsjut in straal fan 150 kilometer. It doel is om de diervoeder- en itensyndustry totaal te ûntsoargjen foar harren reststreamen.”
Geen stank
Het afval wordt verwerkt in zes silo’s van 20 meter hoog en 25 meter in omvang. Bang voor stank hoeven omwonenden niet te zijn, zegt Brouwer.
“De produkten wurde ferwurke yn in sletten omjouwing fan mear as in bunder grut. Yn Seelân is neat te rûken en dit sil hjir ek sa wêze.”
Blij met bouw
Directeur Paul Pot van Port of Harlingen, het havenbedrijf in Harlingen, is blij dat de bouw nu is begonnen.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het project in 2023 al werd opgeleverd. Dat wordt nu dus twee jaar later.
“Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad met de vergunningen en de financiering. Maar nu is het dan zover. Daar ben ik blij mee”, zegt Pot.
Vloeibaar gas
De centrale in Harlingen zou in de oorspronkelijke plannen een bio-LNG-centrale worden voor de productie van vloeibaar gas, voor onder andere vrachtverkeer en de boten van rederij Doeksen, die ook aandeelhouder van SFP is.
Om het gas vloeibaar te maken moet het worden afgekoeld tot 162 graden onder nul. Die plannen gaan voorlopig niet door, zegt Brouwer.
“De ynstallaasje hjirfoar ferget in flinke ynvestearring en de merk is noch net echt klear om hjir in ekstra premy foar te beteljen.” Het gas gaat nu gewoon het net op.
Grote plannen
Met de bouw van de centrales in Harlingen en Groningen zijn de ambities van SFP nog niet aan het eind. In Polen wordt onderhandeld over twee nieuwe locaties en ook in Nederland komen de mogelijk nog twee centrales bij. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend.