
Foto: Omroep Zilt, Arodi Buitenwerf
Bewoners van Het Vliet en De Tuinen in Franeker voelen zich door Gemeente Waadhoeke volkomen buitenspel gezet bij de plannen voor woningbouw in hun buurtje. Namens hen riep bewoner Gerrit van Smeden de gemeenteraad donderdagavond met klem op “het democratisch proces te bewaken”.
Waadhoeke wil het op een eiland gelegen stadsdeel Tuinen/Vliet de komende jaren transformeren naar woongebied. De plannen van een projectontwikkelaar om op de locatie van scheepswerf Draaisma 21 levensloopbestendige appartementen en 25 grondgebonden koopwoningen te bouwen, passen in dit plaatje en hebben in principe ook de goedkeuring van de gemeenteraad.
Toch koos de raad er in september van het vorige jaar voor een definitief besluit over de woningbouw voorlopig uit te stellen, omdat het college naar haar smaak steken heeft laten vallen in de communicatie met de bewoners en bedrijven in het plangebied. Ingediende zienswijzen door omwonenden zouden niet adequaat zijn beantwoord en met autoschadebedrijf Kuperus, dat met zijn gebouwen en een bedrijfswoning grenst aan het plangebied, is nog geen overstemming bereikt over zaken als parkeren en geluidsnormen.
Wethouder Arendz kreeg de opdracht opnieuw in gesprek te gaan met de betrokkenen en eventuele rimpels vooraf glad te strijken. Pas als dat is gebeurd, wil de raad zich er opnieuw over buigen. Maar volgens Van Smeden heeft de buurt in het half jaar dat inmiddels is verstreken helemaal niets meer van de gemeente vernomen. “Het is duidelijk dat de bedenkers van dit plan weinig ophebben met democratische processen,” concludeert hij daaruit.
De bewoners zijn in principe niet tegen de bouw van nieuwe woningen, maar willen wel dat rekening wordt gehouden met hun belangen. Een belangrijk punt van kritiek is de bouw van drie zestien meter hoge woontorens op korte afstand van de huisjes aan Het Vliet. Die werpen een grote schaduw op hun tuintjes en vormen een inbreuk op de privacy.
Al in een vroeg stadium werden die bezwaren en zienswijzen kenbaar gemaakt bij de gemeente, vertelt Van Smeden. “We hebben vervolgens acht maanden moeten wachten op een reactienota. En die was, dat durf ik wel te zeggen, kleinerend. We voelden ons totaal niet serieus genomen.”
Om te voorkomen dat de plannen zonder inspraak toch door de raad worden geloodst, hebben de bewoners nu zelf het initiatief genomen om de communicatie met de gemeente weer op gang te brengen. Op dinsdag 8 april is de voltallige gemeenteraad uitgenodigd om ter plaatse poolshoogte te komen nemen en het gesprek met de bewoners aan te gaan.
“We draaien het communicatieproces als het ware om,” zegt Van Smeden. “We gaan de plannen visualiseren, zodat de raadsleden zelf kunnen zien wat die voor ons buurtje betekenen.” Volgens Van Smeden hebben meerdere fracties al aangegeven er die dag bij te zullen zijn. Hij heeft goede hoop dat de boodschap uiteindelijk zal landen. “Ik denk dat we er wel uitkomen.”