
Hoofdkantoor Vermilion in Harlingen. Foto: Omroep Zilt, Richard de Boer
Het Zuidwal-gasveld is gesloten en het gasbehandelingsstation in de haven van Harlingen wordt momenteel ontmanteld. Maar gasproducent Vermilion is nog lang niet van plan om afstand te doen van zijn gasvoorraden onder de Waddenzee.
“Gaswinning onder de Waddenzee is voor ons nog steeds een project. Het is nooit de ijskast ingegaan. Wel in de koelkast, maar het zou er zo weer uitgehaald kunnen worden”, zegt woordvoerder Sape Jan Terpstra van Vermilion tegen Omroep Zilt.
Vermilion sluit niet uit een schadeclaim in te dienen tegen het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) als nieuwe wetgeving gaswinning onder de Waddenzee onmogelijk maakt. Uit geopenbaarde stukken en interne e-mails, waar onderzoeksprogramma Argos eerder over berichtte, blijkt dat het bedrijf zulke juridische stappen overweegt.
Gasveld Pollendam
De naam van het gasveld was weggelakt uit de stukken die Argos via een Woo-verzoek had verkregen. Maar concreet gaat het om het nog onaangeboorde gasveld Pollendam, dat pal voor de kust van Harlingen ligt, nabij de zoutlagen waar Frisia Zout actief is.
Dat bevestigt de woordvoerder van Vermilion. “We hebben nog geen winningsplan of concrete aanvraag ingediend. Maar we hebben er wel onderzoek naar gedaan. Pollendam is een gasveld met potentie.”
Een wetswijziging die gaswinning onder de Waddenzee verbiedt, raakt Vermilion volgens Terpstra direct in zijn economische eigendomsrechten. “Wij betalen jaarlijks voor dit concessiegebied. Als de Mijnbouwwet zomaar wordt aangepast, is dat voor ons een inbreuk op die rechten. Daar spreken we de overheid op aan.”
Vorig jaar april schreef Vermilion een brief aan het ministerie om de aandacht te vestigen op deze kwestie. De brief werd gestuurd vlak voordat de Eerste Kamer een wijziging zou behandelen die een einde moet maken aan gaswinning onder het Wad, dat Natura2000-gebied is.
“Uit de Woo-stukken van Argos blijkt dat het gasveld Pollendam ambtelijk Den Haag helemaal niet op het netvlies stond”, aldus Terpstra. “Dat onderstreepte de noodzaak om die brief te sturen.”
“Wij wilden duidelijk maken: ‘Hee hallo overheid, wij zijn er ook nog.’ Achteloos een streep door onze plannen zetten, zonder rekening te houden met onze positie, daar zijn wij niet blij mee. Dat zal ook gevolgen hebben”, waarschuwt hij.
Zuidwal-gasveld gesloten
Sinds 2021 produceert Vermilion geen gas meer uit het Zuidwal-gasveld onder de Waddenzee. Hoewel in 2019 nog toestemming werd gegeven om tot 2035 door te gaan, bleek de winning niet langer rendabel. Tien boorputten worden nu definitief afgesloten.

Tegelijkertijd krijgt Frisia Zout meer ruimte om zoutwinning op te schalen, nu het gasproject Pollendam voorlopig stil ligt. Dit wordt mogelijk gemaakt door aanpassing van het winningsplan uit 2012, dat strikte afspraken bevat over zout- en gaswinning onder het Wad om cumulatieve bodemdaling te voorkomen.
Het gasbehandelingsstation naast het hoofdkantoor van Vermilion in de Harlinger industriehaven wordt momenteel ook ontmanteld. Later dit jaar wordt het terrein overgedragen aan Sustainable Fuel Plant (SFP) voor de bouw van een biogascentrale.