
De eerste fase van het project - het aanbrengen van de voorbelasting van het fietspad - is inmiddels afgerond. Foto: Omroep Zilt, Ronnie Jilderda
Het nieuwe fietspad tussen Hatsum en Winsum wordt geheel emissievrij uitgevoerd. Waadhoeke is daarmee de eerste Friese gemeente die een openbaar bouwproject op deze klimaatneutrale wijze laat uitvoeren.
Waadhoeke ondertekende vorig jaar, als eerste Friese gemeente, een landelijk convenant waarin is afgesproken dat de uitstoot van stikstof, fijnstof en CO₂ bij gemeentelijke bouwprojecten in 2030 met 75 procent moet zijn verminderd.
De emissieloze uitvoering van het fietspad is daartoe een eerste aanzet. “Dêr binne we bêst grutsk op”, zegt wethouder Kees Arendz. “By wurden hearre ek dieden en dat litte wy hjirmei sjen.”
De gemeenteraad trok donderdagavond 300.000 euro uit voor het project. Mogelijk komt daarvan de helft terug via een subsidie van de provincie.
Niet alle raadsleden stemden voor. Haaye Hoekstra van de gelijknamige eenmansfractie wees wethouder Arendz erop dat door het gebruik van blauwe diesel vergelijkbare resultaten zijn te behalen tegen aanzienlijk lagere kosten.
Ook vond hij het tegenstrijdig dat al het zand er met dikke dieselvrachtauto’s is ingereden en er nu met elektrische voertuigen wordt uitgehaald om de emissie te reduceren.
Roelof Santing van de ChristenUnie bevreemdde zich erover dat het project wordt uitgevoerd in open landelijk gebied, terwijl daar nauwelijks sprake is van Co2-uitstoot. Laas Douma van de SAM-fractie: “Wy sjogge dat leaver yn de beboude kom.”
De raad ging wel unaniem akkoord met een aanvullend krediet van 372.000 euro bovenop de 1,9 miljoen euro die het totale project kost. Het tekort is ontstaan door prijsstijgingen van materialen en personeel en tegenvallers bij het grondwerk in fase 1.
Vorig jaar was ook al extra geld nodig. “Het is duur, maar niet aanleggen is geen optie,” verwoordde Anita Mast van Gemeentebelangen de consensus hierover. Fietsers moeten nu nog over de weg en dat levert uiterst gevaarlijke situaties op. De betrokken dorpsbelangen hebben lang aangedrongen op maatregelen.
Vorig jaar zomer begon Waadhoeke met de eerste fase van het project: het aanbrengen van voorbelasting op het vijf kilometer lange tracé tussen beide dorpen. Die voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels afgerond en Waadhoeke kan nu definitief los met de aanbesteding van de tweede fase.
Vier agrariërs in het gebied stellen tijdens de aanleg hun stroomaansluitingen beschikbaar voor het opladen van het elektrisch materieel, zoals walsen, shovels en vrachtwagens. Ook dat zal leiden tot minder uitstoot, benadrukte Arendz. Eind dit jaar moet het vrijliggende fietspad klaar zijn.