Of het voormalige Schatzenburg bij Menaam ooit nog omgebouwd wordt tot luxe recreatiepark, is steeds meer de vraag. Volgend jaar wil de gemeente de ondernemer van Waadhoeke Resort helemaal doorlichten. Reden: twijfels over de integriteit en financiering.
Ondernemer Marco Hipke is sinds 2016 eigenaar van het voormalige bungalowpark Schatzenburg, dat is omgedoopt tot Waadhoeke Resort. Op een in totaal 30 hectare groot terrein tussen Menaam en de N31 wil hij het project Waadhoekerhout realiseren: een luxe, groen en waterrijk recreatiepark met 225 chalets, horeca en andere voorzieningen.
Eerder dit jaar heeft Hipke een aanvraag ingediend voor een nieuw bestemmingsplan. Tot nu toe heeft de gemeente Waadhoeke naar buiten toe altijd positief gereageerd.
Lange tijd werd gewacht op een advies van de provincie, die twijfels had bij de plannen. Vorige maand zei wethouder Jan Dijkstra tegen Omroep Zilt: “Myn ynskatting as bestjoerder is dat wy der op termyn wol útkomme moatte.”
Deze maand zouden gemeente en provincie Fryslân het plan van Hipke nog eens bespreken, maar dit bestuurlijk overleg is afgezegd. In plaats daarvan heeft Waadhoeke dinsdag besloten om de aanvraag van Hipke pas in 2024 te behandelen.
‘Niet volledig overtuigd’
De reden is dat Waadhoeke meer zekerheid wil over de betrouwbaarheid en integriteit van de ondernemer. Na 1 januari kan de gemeente daarvoor gebruik maken van de Wet Bibob, die onder de nieuwe Omgevingswet van kracht wordt. Deze wet stelt de gemeente in staat om de integriteit van de aanvrager te controleren en zo te voorkomen dat de overheid ongewild betrokken raakt bij criminele activiteiten.
De gemeente heeft al eens eerder Bibob-onderzoeken gestart naar de integriteit van de ondernemer. Maar die werden steeds vroegtijdig afgebroken, omdat Hipke niet wilde meewerken.
Het gemeentebestuur zegt nu ‘niet volledig overtuigd’ te zijn van de economische uitvoerbaarheid van het recreatieplan. ‘Zo hebben wij vragen gesteld over het ondernemingsplan en waar gekregen geld vandaan komt’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Ondernemer Hipke heeft niet alle gevraagde informatie geleverd.
Daarnaast is geconstateerd dat grondkavels op het toekomstige terrein van Waadhoekerhout regelmatig van eigenaar wisselen. Verder is er sprake van beslaglegging door de belastingdienst en zijn meerdere percelen hypothecair belast. Hierdoor is er geen volledig beeld van de financiële situatie.
Op het park lopen meerdere handhavingszaken, waarbij Hipke indirect een rol speelt. Ook moet hij regelmatig aangemaand worden om gemeentelijke belastingen te betalen.
Onder een vergrootglas
‘Wij vragen niet bij elke aanvraag om deze informatie, maar hebben dit nu wel gedaan’, aldus de woordvoerder. ‘Dit doen wij omdat wij landelijk zien dat er op vakantieparken een verhoogd risico is op ongewenste activiteiten en de maatschappelijke effecten daarvan. Vakantieparken worden regelmatig gebruikt voor criminele activiteiten.’
Sinds kort zitten recreatieparken onder een vergrootglas, omdat de overheid meer zicht wil krijgen op wat daar allemaal speelt. Als eerste Friese gemeente gaat Waadhoeke aan de slag met een werkwijze die is ontwikkeld door de Taskforce RIEC Brabant-Zeeland, een overheidsdienst die gespecialiseerd is in de aanpak van ondermijning en criminaliteit.
Omgevingswet
Bij de overname van Schatzenburg door Hipke in 2016 is een voor miljoenenfraude veroordeelde vastgoedontwikkelaar betrokken geweest, zo bracht de LC vorig jaar naar buiten. Deze Geert D. speelt via een ingewikkelde constructie van vennootschappen nog steeds een rol bij het park.
Begin volgend jaar wil de gemeente met Hipke – ‘als deze dat wil’, zegt de gemeente erbij – naar de beoordeling van zijn plan kijken onder de nieuwe Omgevingswet. “Hierbij is een volledig doorlopen Bibob-procedure met een positieve uitkomst een voorwaarde voor het college.”