De traditie van het dorsen op Terschelling krijgt een financiële impuls: de vereniging Helpt Elkander krijgt een subsidie van bijna 50.000 euro om de kleinschalige graanteelt op het eiland te behouden en te versterken.
De subsidie van het Waddenfonds wordt gebruikt om een opslagschuur voor oud agrarisch gereedschap en machines te bouwen en om graan en bloemenmengsels in oud duinland in te zaaien.
De traditie van het dorsen draagt ook bij aan de biodiversiteit. Leden van Helpt Elkander verbouwen al jaren graan in duinlandjes. Het dorsen is een jaarlijks hoogtepunt, waar ook toeristen op afkomen.
Kleine akkers
De oude dorsmachine is het pronkstuk van de vereniging, die wordt ook nog steeds gebruikt. Door het dorsen in stand te houden, blijven de kleine graanakkers in het Terschellinger landschap ook bestaan.
De opslagschuur komt op een locatie van Staatsbosbeheer. De dorsvereniging en Staatsbosbeheer willen niet alleen graan, maar ook bloemenmengsels inzaaien in de oude duinlandjes. Dat trekt insecten aan, wat weer goed is voor de biodiversiteit. Een deel van het graan in de duinlandjes wordt niet geoogst, maar dient als voedsel voor trekvogels.
Het project kost in totaal ruim 95.000 euro. Meer dan de helft daarvan wordt nu gesubsidieerd door het Waddenfonds. Ook de gemeente Terschelling doet een financiële bijdrage.