De 12-jarige Terschellingse Madelief woont sinds september door de week in een gastgezin om in Leeuwarden naar school te gaan. Na de kerst moet ze verhuizen naar een ander gezin.
Madelief wilde graag naar middelbare school Impulse in Leeuwarden. Omdat ze op Terschelling woont, kost het heen en weer reizen veel geld en tijd. Daarom is de keuze gemaakt om Madelief door de week in een gastgezin te laten verblijven.Â
Voor Madelief, haar ouders en broer is het wel wennen dat Madelief sinds een paar maanden in een gastgezin in Leeuwarden woont. Door de week is ze vier dagen van huis. “Maar we waren hier al anderhalf jaar mee bezig”, vertelt haar moeder. “Je leeft er ook naartoe. “
Femke vindt dat het zelfstandige ook past bij haar dochter. “Ze wilde zelf in een gastgezin. Ze heeft geen last van heimwee, is oplossingsgericht, kan verantwoordelijkheid nemen en gelooft in zichzelf.”
“En we hebben het geluk dat we in deze moderne tijd veel kunnen bellen, appen en facetimen. Ik stuur haar iedere ochtend een appje en na het eten bellen we altijd even met elkaar.”
Afstand is soms lastig
Toch is de afstand soms best lastig, bekent moeder Femke. “We hebben met Madelief de verhuizing uitgebreid besproken. Dat als er iets is, wij er niet zomaar kunnen zijn. “
“En natuurlijk als er iets is, kom ik naar Leeuwarden. Maar op het moment dat ik ‘s avonds om 19.00 uur een telefoontje van haar krijg, kan ik niet meer naar haar toe. Er gaat om die tijd geen boot meer.”
Gelukkig kan Madelief altijd bij een kennis van haar moeder in Leeuwarden terecht of bij de coach op haar school. “Ze heeft een hele fijne coach op Impulse. Als er iets is, dan heb ik ook contact met haar. En die pakt het echt supergoed op. Want soms heb je een telefoongesprek waarin ik ook met tranen in mijn ogen zit, maar niks kan doen.”
Dan kan Femke haar mailen en probeert de coach het probleem op te lossen. “Dat is heel fijn. Dan weet ik dat er iemand is die haar echt ziet.”
In de verkeerde bus
Soms maakt Madelief ook lastige situaties mee. “Zo vergat ze in de eerste twee weken al haar huissleutels en stapte ze in de verkeerde bus.”
Deze ervaringen maken haar dochter ook snel wereldwijs. “Toen ze na twee weken thuiskwam, zag ik geen 12-jarige Madelief, maar een jongvolwassene. Ik merkte het aan de manier van lopen. Ze was voor mij enorm gegroeid.”
Op zoek naar nieuw gastgezin
Madelief kan niet bij haar huidige gastgezin blijven. Een dag voor de herfstvakantie kreeg ze te horen dat ze maar tot de kerstvakantie kan blijven. Dit had te maken met een medische noodzaak in het gastgezin.Â
Het vinden van een nieuw gastgezin was volgens moeder Femke een grote uitdaging. “Het is belangrijk dat de klik er is. Je zoekt eigenlijk een gezin wat een bepaalde overeenkomst of raakvlakken heeft. En dat is dan eigenlijk best lastig.”
Met gastgezin afstemmen
Femke vind het belangrijk om van te voren met een eventueel gastgezin af te stemmen over dingen die zij als ouders belangrijk vinden. “Het is goed om met een gastgezin af te stemmen over zaken die jij als ouder belangrijk vindt.”
“Ik vind bijvoorbeeld telefoonregels, geen frisdrank door de week, geen alcohol en geen energiedrink heel belangrijk.”
“En dat Madelief gewoon een boterham meeneemt naar school in plaats van dat ze elke keer haar lunch in de kantine koopt. Gelukkig zijn er nog best wel veel gezinnen die deze regels ook hebben.”
Nieuw gastgezin gevonden
Femke is opgelucht dat er een nieuw gastgezin is gevonden. “Madelief komt na de kerstvakantie bij iemand in het gastgezin die bij haar op school zit.”
Ze kan daar tot de zomervakantie logeren. “Intussen zoeken we verder naar een gezin waar ze voor een langere tijd kan blijven.”