Een meerderheid van de Terschellinger gemeenteraad wil van Caroline van de Pol af. De burgemeester won het vertrouwen van de oppositie, maar VVD en Plaatselijk Belang zeiden het vertrouwen definitief op.
Van de Pol maakte fouten, maar afgelopen maanden toonde ze wel verbetering, zo vindt de oppositie. “Er zijn wel basiscondities, er mag een verwachting van bestuursvaardigheden zijn”, zegt Hendrik van der Wielen van CDA.
“Hierin is het zaak verbeterpunten te signaleren en aan te werken. In onze optiek heeft de burgemeester al stappen in die richting gedaan.” Zijn CDA kwam samen met Samen Terschelling en PvdA met een motie.
Daarin staat onder anderen dat het contact en de rolverdeling verduidelijkt moet worden. Maar niét dat er geen vertrouwen meer is in de burgemeester.
PvdA had dat in vertrouwen in september juist niet. “We zijn tot de conclusie gekomen dat het steunen van deze motie geen goede beslissing is geweest”, blikt Jan-Willem Adams terug.
Volgens hem moet er een professionaliseringsslag komen in het Terschellinger bestuur. “Er moet van ons verwacht worden dat we persoonlijke gevoelens kunnen scheiden.”
Ook Samen Terschelling draaide sinds september. “We moeten onszelf eens goed in de spiegel; doen we het wel goed?”, merkte fractievoorzitter Gossen Bos op.
“Als we de burgemeester naar huis sturen, zijn er alleen maar verliezers”, zo concludeert Bos.
De VVD – nota bene Van de Pol’s eigen partij – staat er heel anders in. “In onze ogen zijn er twee opties”, schetst Danny Ruige. “We gaan door met het gevolg dat er weinig vertrouwen is. Dan kan er wellicht een onbestuurlijke situatie ontstaan.”
“Hier moeten we dan vier jaar mee doorgaan en hopen op het beste. Of we maken de moeilijke beslissing het vertrouwen definitief op te zeggen.”
Excuses
Van de Pol maakte woensdag ook nog excuses. Vooral voor haar ‘gestrekte been’ bij het debat in september.
“Ik was gewoon hartstikke boos. Dat is niet heel erg burgemeesterlijk, maar het is menselijk”, zegt Van de Pol.
De burgemeester hoopte, net als de oppositie, door te gaan en te beteren. “Ik hoop dat we aan de slag kunnen.”
Maar dat zien haar collega’s in het college niet zitten. Wethouders Gea van Essen en Jeltje Hoekstra hebben geen vertrouwen meer in de burgemeester.
Weg vertrouwen
Volgens Hoekstra heeft Van de Pol vertrouwelijke zaken uit het college gelekt. “Onze voorzitter heeft ons vertrouwen beschaamd, en niet andersom. Een college dat zoveel op het bordje heeft moet volledig kunnen vertrouwen op de voorzitter.”
Hun partijen in de raad, VVD en Plaatselijk Belang, concludeerden hetzelfde. Beide partijen zeggen definitief het vertrouwen op in Van de Pol.
‘Zwarte dag’
De partijen – samen een meerderheid – vragen in een motie om het ontslag van Van de Pol. De beslissing daarover ligt bij de minister van Binnenlandse Zaken en commissaris van de Koning Arno Brok.
Binnen de raad zorgt het waarschijnlijke ontslag ieder geval niet voor betere relaties. “Dit is een zwarte dag”, aldus Gossen Bos.