Terschellinger jongeren zouden asielzoekers op het eiland wel zien zitten. Die zouden bijvoorbeeld ook kunnen helpen bij het personeelstekort.
De Terschellinger Jongerenbeweging Jamaar kwam deze week bijeen voor een discussieavond over asielzoekers. Eilanders in de leeftijd van 20 tot 40 bespraken verschillende stellingen over de mogelijke komst van asielzoekers naar het eiland.
Er waren ook vier medewerkers van het COA aanwezig om vragen te beantwoorden en eventuele punten te verduidelijken.
De avond begon met de stelling: “Asielzoekers horen niet op een eiland.” Hiermee was niemand van de aanwezigen het eens. “Als wij moeten vluchten, hoop je ook dat je ergens terechtkan,” zo zeggen een aantal jongeren.
Toen de oorlog in Oekraïne begon, ontving het eiland met open armen vijftig Oekraïners. Dat is ongeveer 1% van de bevolking van het eiland, zo’n 5 duizend. De groep jongeren vind dat aantal ook haalbaar voor andere asielzoekers.
De wens van de jongeren word snel duidelijk: asielzoekers moeten zo snel mogelijk helpen om de arbeidskrapte op het eiland op te lossen. Vorig jaar heeft een groep asielzoekers van de opvangboot in Harlingen geholpen bij Oerol. Volgens het COA was dat een groot succes.
Huisvesting voor asielzoekers zou ook een start kunnen zijn voor verdere ontwikkelingen op het eiland. Ombouwen van oude gebouwen of containerwoningen, zouden ook een oplossing kunnen bieden voor woningproblemen.
Ook jonge eilanders of seizoenspersoneel zouden er terecht kunnen. Met 22.000 bedden voor toeristen op het eiland, is de komst van 50 vluchtelingen ook minimaal.
Volgens het COA zijn er al andere plekken in Nederland waar asielzoekers samenwonen met jongeren. Daar wordt het geld dat de gemeente krijgt voor de opvang gebruikt voor nieuwe woningoplossingen.
Of er daadwerkelijk asielzoekers op het eiland komen, is aan de burgemeester. De jongeren staan er in ieder geval voor open. Wel zijn er zorgen over de mening van de rest van het eiland.
Bij de afgelopen landelijke verkiezingen was de PVV ook op Terschelling de grootste partij. Daarom werd ook het idee geopperd voor buddy’s, eilanders die asielzoekers moeten helpen om in de typische Terschellinger gemeenschap mee te kunnen draaien.
Ale Romar kwam tijdens de avond vertellen over de groep asielzoekers die in het verleden op het eiland zijn opgevangen. Toen was de hulp op het eiland zeer sterk. “Wij eilanders zijn immers altijd gewend mensen op te vangen, dat doen we ieder seizoen.”