De grote hoeveelheid regen die de afgelopen periode is gevallen, zorgt ervoor dat de badweg bij Oosterend op Terschelling deels onder water staat. Fietsers, wandelaars en auto’s hebben moeite om het strand te bereiken vanwege het water op de weg.
Plaatselijk Belang Terschelling heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering opgeroepen om dit probleem snel op te lossen. “Deze ‘tsunami’ in Oosterend moet gestopt worden,” aldus raadslid Jan Cees Smit.
Het beheer van de badweg in Oosterend valt onder Staatsbosbeheer. Daarom verwees wethouder Jeltje Hoekstra al snel naar door. “Wij hebben contact gehad met Staatsbosbeheer en er komen snel noodmaatregelen,” verklaarde de wethouder. “Het komt door de hoge grondwaterstand; ook de definitieve oplossing is aan Staatsbosbeheer.”
Schadevergoeding
Volgens Plaatselijk Belang leidt de slechte bereikbaarheid tot een vermindering van inkomsten voor de strandtent. Daarom vroeg de partij aan de wethouder of de gemeente of Staatsbosbeheer hier iets aan kan doen.
Wethouder Hoekstra reageerde kort met: “Wij gaan Staatsbosbeheer niet verzoeken om de schade van de ondernemer te vergoeden; zij hebben wel contact met elkaar.”
Staatsbosbeheer is intussen gestart met het wegpompen van het water. “We voelen de verantwoordelijkheid om de overlast voor de strandtent te verhelpen in overleg met hen”, licht boswachter Joeri Lamers toe.
“Het zorgt niet alleen voor nattigheid, maar ook voor schade aan de Badweg. Wij zijn er dus ook niet blij mee, want het levert ons ook een schadepost op”, vertelt Lamers.
“De waterstanden in het duingebied bij Hoorn en Oosterend zijn niet te regelen, er zijn geen sloten of stuwen. We hebben dus ook geen invloed op de waterstand. In deze extreme situatie levert dat dus ook extreem hoogwater op.”
Staatsbosbeheer pleit daardoor niet ineens voor sloten in het gebied. “Natuurlijke waterstanden kunnen hier geen kwaad. Behalve bij dit stuk Badweg nu dus.”