Wie in Harlingen in een supermarkt betrapt wordt op diefstal, loopt het risico op een toegangsverbod voor alle supermarkten in de stad. De winkels willen daarmee criminaliteit aanpakken. En dan gaat het niet over een vergissing bij de zelfscan.
“Iemand vergeet heus wel eens een keertje iets”, legt Samantha Lunenborg uit, eigenaar van de Plus in Harlingen. “Maar op het moment dat je een croissantje in je binnenzak stopt, ben je er wel heel bewust mee bezig.” En daar richt dit collectief winkelverbod zich op, op wie bewust aan het stelen zijn.
Rini ten Grotenhuis, adviseur veilig ondernemen, legt uit dat een winkelverbod nu al bestaat, en daarmee kan je mensen die overlast geven of stelen uit je winkel weren. “Maar naast het feit dat je dat voor deze winkel kunt doen, kan je dat nu ook doen voor alle aangesloten winkels.”
Als je bij een winkel iets steelt, worden camerabeelden van het gezicht en gegevens opgeslagen en kom je niet meer in die winkel. Je krijgt dan nog niet direct zo’n volledig winkelverbod.
“Het moet wel in proportie zijn”, legt ten Grotenhuis uit. “Er volgt eerst een individueel verbod en een collectieve waarschuwing.” Dan mag de overtreder niet meer de Plus in en krijgt die een waarschuwing voor de aangesloten winkels. Gaat het dan mis bij een van de andere winkels, dan is het klaar en geldt er een collectief winkelverbod.
De winkels moeten voorzichtig met persoonsgegevens omgaan. Zij hopen dat het verbod mensen afschrikt om te stelen. Er zijn al gesprekken om het collectief verbod uit te breiden naar andere winkels.