
Foto: Dijks Media
Het bestuur van kaatsbond KNKB moet ophouden met het experiment met een nieuwe want. Dat vindt de wantencommissie van dezelfde KNKB. Dat is opvallend, want daarmee staat de wantencommissie er 180 graden anders in dan het eigen bestuur.
Oud-kaatser Tjerk de Groot uit Minnertsga is lid van de wantencommissie. Volgens hem heeft die commissie nog nooit iets gehoord of gezien van de nieuwe want, terwijl er al drie jaar aan wordt gewerkt.
Hoe zit het ook alweer?
Het bestuur van kaatsbond KNKB wil dat er een andere want wordt ontworpen. Daarvoor hebben ze niet vaste wantenmakers Reinder Triemstra en Jan Scheepvaart benaderd, maar oud-kaatser Cornelis Terpstra.
Die kan met behulp van 3D-techniek een aantal kunststof kaatswanten maken. Die moeten goedkoper zijn dan die van de andere wantenmakers, waardoor het aantrekkelijker zou worden voor kaatsverenigingen.

Centrale vraag in dit proces: hoe ver kun je slaan met zo’n want? Want dit is nog altijd een discussiepunt in de kaatssport: het aantal bovenslagen moet eigenlijk worden beperkt en dat kun je beïnvloeden door het materiaal.
De KNKB haalt de kwetsbaarheid aan als het gaat om het maken van wanten. Ze zijn naar eigen zeggen bijna volledig afhankelijk van Triemstra. Volgens die laatste is dat niet zo.
De Groot zegt namens de wantencommissie dat hij vindt dat Reinder Triemstra en Jan Scheepvaart groot onrecht is aangedaan. “Om sa bûtenspul set te wurden by de ûntwikkeling fan nij materiaal, rekket se yn harren djipste wêzen”, denkt De Groot.
De 67-jarige oud-kaatser ziet dat het bestuur niet weet wat het moet doen.
De want die Cornelis Terpstra gaat leveren, is niet de oplossing in de ogen van De Groot. “As dizze want de keatssport rêde moat, dan wit ik it ek net mear. It is in stik rubber mei de print fan in keatswant der op. Sis mar in PVC-flier dy’t in plankeflier lykje moat.”
Aan de andere kant zwaait hij lof toe aan Terpstra: “Ik ha grut respekt foar Cornelis syn ynnovative kwaliteiten. As jo skuon meitsje foar olympyske kampioenen, dan binne je as lyts mantsje út Bitgummole net sa min.”

Al met al vindt De Groot dat dit project alleen maar verliezers heeft. “De polarisearjende faktor yn dizze soap is net winsklik. As je foar Reinder syn miening binne, dan binne je automatysk tsjin Cornelis. Of oarsom. En wa’t dan it hurdste raast, krijt gelyk. Nei myn betinken moat de diskusje gean oer hokker kant oft wy út wolle mei de keatserij.”
Als het aan de wantencommissie van de KNKB ligt, houdt het bestuur op met dit experiment. “Neffens my kin de KNKB it projekt better mar yn de iiskast sette, foardat der noch mear jild yn stutsen wurdt. ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’, soe ik sizze.”
Hoe nu verder?
Op woensdag 26 maart zouden het hoofdbestuur, de wantencommissie en wantenmakers met elkaar om tafel. Maar drie uur daarvoor zei hoofdbestuurslid Bouwe Stiemsma de bijeenkomst af.
De bedoeling was dat Cornelis Terpstra ook zou komen, maar Triemstra weigerde tegelijk met hem aan tafel te gaan. “Dan komsto in heal oere letter”, zo stelde Stiemsma nog voor.
Ook dat ging niet door, want Triemstra wilde hoe dan ook de want zien die Terpstra had gemaakt. En dat zou niet gebeuren, zo werd duidelijk. Triemstra bleef toen bij zijn weigering.
Ondertussen heeft bondsvoorzitter Coos Veltman bekendgemaakt dat er wel een nieuwe bijeenkomst gepland is met de partijen, op maandag 14 april.