Skoônseun presenteert vrijdag haar plannen voor een trashskimmer. Die moet zwerfafval in de havens van Harlingen tegengaan.
Vrijdagmiddag worden de bouwplannen van de trashskimmer gepresenteerd in het Entrepot-gebouw aan de Willemskade in Harlingen. Samen met NHL Stenden Leeuwarden is de projectgroep bezig met de ontwerpfase van de trashskimmer.
“Dit zijn derdejaars studenten van Scheepsbouwkunde die dit ontwikkelen en de engineering toepassen”, vertelt projectleider Ale Ypma van project Skoônseun.
Het project is ontstaan vanuit schippers van de Jonge Seun, het Harlinger zonnepondje. Die zien regelmatig afval in de havens van Harlingen liggen. “De dreiging van plastic afval is heel groot”, legt projectleider Ale Ypma.
“We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Door bijvoorbeeld het eten van een haring of vissticks komen nanoplastics in ons lijf terecht en daar horen ze niet. Het is een bedreiging voor de volksgezondheid.”
Gebouwd van afvalplastic
Trashskimmers worden ook al ingezet in de havens van Amsterdam en Rotterdam. Het unieke van de Harlinger trashskimmer is dat het gebouwd wordt van afvalplastic, ook bekend als polyethyleen.
“Het schip dat gaat helpen om het afvalprobleem op te lossen, wordt zelf gemaakt van afvalplastic”, aldus Ypma. “Het wordt ook nog voorzien van elektromotoren die aangedreven worden door zonnepanelen.”
Het schip wordt ook nog uitgerust met een bubble barrier. Dit is een systeem dat onder het schip wordt aangebracht. Vanaf het schip wordt er lucht ingeblazen. Dan ontstaat er een bellenbaan naar boven.
“Heel veel afval zweeft en zie je niet omdat het doorzichtig is”, zegt Ypma. “Zo komt het plastic naar boven en kun je dit alsnog vangen met de trashskimmer. Dit is de eerste trashskimmer die met dit systeem wordt uitgerust.”
Gympen van afval
Het afval dat wordt opgevangen met de trashskimmer wordt volgens Ypma weer hergebruikt. “Er worden hele mooie producten van afvalplastic gemaakt, zoals gympen of tassen. Je ziet niet eens dat ze van afvalproducten zijn gemaakt.”