Inwoners van St.-Annaparochie willen voorkomen dat een gezin uit Sri Lanka moet verhuizen en wordt uitgezet. De familie Liyanage, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen, wonen al 4,5 jaar in het azc in het dorp.
Donderdag moet het gezin naar de opvang in Burgum. Daar willen ze de asielprocedure opnieuw opstarten. Als dat niet lukt, moeten ze terug naar Sri Lanka, maar dat land is niet veilig voor de familie. Ze zijn daar bedreigd en de situatie is niets veranderd.
Tineke de Jong van Wereldwinkel Het Bildt kent de twee jongens van het gezin, Sandav van 19 en Thisev Liyanage van 17 jaar, als actieve, geïntegreerde vrijwilligers.
De Jong komt op voor de familie en zij is niet de enige. “We krijgen veel reacties, want er is niemand die snapt waarom ze uit St.-Annaparochie naar Burgum moeten. Ze moeten daar een nieuw proceduretraject in, maar dat kan hier toch ook. Het is een schrijnend geval.”
Klik hier als de video niet laadt:
“Het gezin met de jongens dreigt geen toekomst te hebben”, zegt docent voortgezet onderwijs Heleen Zoethout, die de beide broers in de klas heeft gehad.
“Ze zijn al vier jaar lang in Nederland en het ziet ernaar uit dat ze teruggestuurd worden naar een land waar ze niet veilig zijn. En dat terwijl ze zo hard hun best hebben gedaan om hier te integreren, te werken en de taal te leren. Dat vinden wij gewoon onfatsoenlijk.”
Bureaucratie
Toen ze hier in 2018 kwamen, belandden ze in een molen van bureaucratie en procedurefouten. Omdat een tolk de verkeerde woorden heeft gekozen, kreeg de vader een stempel achter zijn naam, wat het moeilijk maakte om hier een status te krijgen.
In Burgum is de familie vooralsnog minder vrij en heeft ook minder uitzicht op een vrij en veilig leven. Sandav zou in Nederland zelfstandig een toekomst kunnen opbouwen, maar dat wil hij niet. “We zijn hier gekomen om samen te blijven. Als mijn familie niet veilig is, blijf ik bij ze.”
Hij heeft naast zijn vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel ook een baantje bij de supermarkt in St.-Annaparochie. Hij doet een opleiding bedrijfsadministratie aan ROC Friese Poort in Leeuwarden. “Ik zit in het tweede jaar, maar het is heel moeilijk om met dit soort dingen een opleiding af te maken. Ik heb er stress van, net als mijn hele familie.”
Dat merkt De Jong ook. “Ze komen wel bij mij thuis, de moeder en de vader ook. We hebben het er dan over en het wordt steeds erger.”
“Ze worden er ziek van. Hoge bloeddruk en de vader is astmatisch, terwijl hij geopereerd moet worden aan nierstenen”, vertelt De Jong. “Het is allemaal stress. Wij willen dat ze gewoon een huis en de status krijgen, dat is heel belangrijk.”