
Foto: Omroep Zilt
De noodlijdende Stichting Seewyn Kunsteducatie kan voorlopig weer door. Waadhoeke trok er donderdagavond eenmalig 100.000 euro voor uit.
Met dat geld kan de muziek- en cultuurschool de tekorten dekken die het vorig jaar en dit jaar dit jaar opliep en hoeft ze volgend jaar niet te snijden in het cursusaanbod. Seewyn verzorgt in Waadhoeke en Harlingen lessen voor 1.800 schoolkinderen en 500 particuliere cursisten.
Het aantal leerlingen dat lessen afneemt bij Seewyn is de laatste jaren fors gegroeid. Doordat de stichting niet tijdig anticipeerde op de extra kosten die dit met zich meebracht, ontstonden er gaten in de begroting die uit de reserves moesten worden aangevuld. Daarvan is de bodem nu in zicht. Volgens de accountant van Seewyn balanceert de stichting daardoor op het randje van een faillissement.
Het bedrag dat Seewyn nu krijgt overgemaakt, is echter beduidend minder dan de 159.000 euro waar om was gevraagd. Volgens Seewyn-directeur Miranda Popken, die insprak tijdens de raadsvergadering, is dat extra hard geld nodig om het sterk geslonken eigen vermogen aan te zuiveren tot een ton. ,,Anders staan we hier volgend jaar weer,” waarschuwde ze.
‘2 seconden voor 12’
Een meerderheid van de raad voelde daar echter niets voor, ook al was het volgens SAM-raadslid Rense Rotsma ”2 seconden voor 12″. Zijn partij en Gemeentebelangen wilden Seewyn daarom het volledige bedrag toekennen.
Daarmee moet worden voorkomen dat Seewyn omvalt of dat in de toekomst alleen kinderen van ouders met een dikke beurs muzieklessen kunnen volgen. ,,Kinderen mogen hier niet de dupe van worden. Wij zijn verantwoordelijk voor de financiële toegankelijkheid.”
‘Nog geen 11 uur’
CDA-raadslid Rien Venema denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. ,,Het is nog niet eens 11 uur.” Volgens hem is een eigen vermogen van 100.000 niet noodzakelijk om door te kunnen. ,,Het is niet aan een accountant om dat te bepalen.” Seewyn kan beter inzetten op een samenwerking met theater De Koornbeurs, zodat kosten kunnen worden bespaard.
Volgens Venema heeft het college het subsidieverzoek van Seewyn klakkeloos overgenomen en worden geen structurele oplossingen geboden, zoals synergie met De Koornbeurs of besparingen op de torenhoge stookkosten van Seewyn. ,,B en W zijn een doorgeefluik zonder kritisch vermogen en visie. Wij hebben er grote vraagtekens bij.”
Ook Roelof Santing van de ChristenUnie vond het collegevoorstel onvolledig. ,,Er moet een plan komen om Seewyn structureel bestendig te maken. We zien graag stappen in die richting.”
FNP-raadslid Dirk de Jong voelde door het college ‘met de rug tegen de muur gezet’. Dat schreef in het voorstel dat urgentie was geboden om een faillissement te voorkomen. “Dat willen we niet voor onze rekening nemen.”
Amendement
Zijn partij schaarde zich net als de ChristenUnie en de VVD achter een amendement van het CDA om de steun te beperken tot 100.000 euro. ,,We moeten Seewyn steunen, maar niet door 100.000 euro op de bank te zetten,” aldus De Jong.
Wethouder Jan Dijkstra ontraadde de fracties dit amendement te ondersteunen. ,,Ons voorstel is er niet per ongeluk,” zei hij. Maar die waarschuwing haalde weinig uit. ,,Van dit amendement gaat Seewyn echt niet failliet,” relativeerde FNP’er Teun de Jong.
SAM en Gemeentebelangen stemden tegen het amendement, maar dat was niet genoeg om het tegen te houden. Dijkstra kon niet anders dan het aanvankelijke voorstel aanpassen aan de wensen van CDA, VVD , CU en FNP.