De Visserijdagen moeten het dit jaar zonder muziekpodia stellen. Stichting Evenementen Harlingen trekt de stekker uit het avondprogramma. “Ons werk wordt onmogelijk gemaakt”, zegt voorzitter Bram Visser. Hij oogst begrip en verbazing met het besluit.
“We gaan het faillissement in als we zouden doorgaan”, zegt voorzitter Bram Visser van Stichting Evenementen Harlingen (SEH), die namens de Harlinger horeca elk jaar het avondprogramma van de Visserijdagen organiseert. In een paar jaar tijd zijn de kosten daarvoor volgens hem verviervoudigd.
Tot aan de coronaperiode lukte het om met een budget van 15.000 euro de EHBO’ers, beveiligers, verkeersregelaars en de afvalverwerking te regelen. “Daarna is het helemaal misgegaan. Alles is duurder geworden en de eisen van de gemeente en de Veiligheidsregio zijn strenger”, vertelt Visser.
“Ehbo’ers waren altijd vrijwilligers, maar de Veiligheidsregio wil dat ik dertien ehbo’ers inkoop. De plannen voor de beveiliging vallen drie keer duurder uit. We hebben momenteel 3000 euro op de spaarrekening staan. Straks moeten we in Ă©Ă©n keer 65.000 euro vooruitbetalen om voor vijf muziekpodia in de stad beveiligers, ehbo’ers en statiegeldbekers te regelen. Dat geld hebben we niet, daarvoor moeten we eerst de loterij winnen.”
Sesamstraat
De gemeente Harlingen heeft vorig jaar wel geholpen met de vergunningen en wilde ook voor de vereiste statiegeldbekers financieel bijspringen. Maar dit jaar is er volgens Visser niets zeker over steun vanuit de gemeente. “We praten hier al een jaar over, maar de boodschap komt niet over. Er wordt gewerkt aan een nieuw evenementenbeleid en een ondernemersfonds, maar daar is nog niets duidelijk over. We moeten ze harder wakker schudden.”
En dus trekt het bestuur van de SEH de stekker uit het avondprogramma.”Dan maar geen feestje. Dan gaan we overdag ringrijden, klompzeilen, om half zeven Sesamstraat en dan gaan we op bed”, zegt Visser sarcastisch. “Ik ben er klaar mee.”
Een groot gemis
Woensdagmiddag heeft Visser het besluit meegedeeld aan voorzitter Jules Dutrieux van de Stichting Visserijdagen. “Vreselijk jammer”, zegt Dutrieux. “Visserijdagen zonder avondprogramma, dat is een groot gemis. Maar ik heb wel begrip voor het besluit, want het moet behapbaar blijven. Je ziet overal in het land dat festivals en evenementen omvallen of versoberen door stijgende kosten en de regeldruk.”
Het besluit betekent niet dat er op de avonden van de Visserijdagen – dit jaar van 28 tot en met 31 augustus – niets meer te doen is. “Wij verzorgen op de woensdagavond natuurlijk het openingsconcert”, zegt Dutrieux.
“Donderdagavond speelt het Orkest van de Nederlandse Douane in het Entrepotgebouw en op zaterdagavond hebben we het traditionele vuurwerk. Maar er zijn dan geen muziekpodia meer in de stad.”
Het organisatiecomitĂ© heeft zelf ook te maken met hogere kosten. “We hebben nog een sluitende begroting, maar moeten wel keuzes maken in het programma. Het dagprogramma gaat gewoon door en we maken programma’s voor alle doelgroepen, tot aan de verzorgingshuizen toe.”
Donderslag
Voor de Harlinger afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) komt het besluit van de SEH als “donderslag bij heldere hemel”, aldus voorzitter Cor Boonstra.
“Ik vind dit erg moeilijk, ik zit er wel mee. We hebben in februari een hele avond belegd met de Harlinger horeca en raadsleden. Aan ons heeft het niet gelegen. We zijn nog steeds van mening dat we tot een oplossing kunnen komen en dat de gemeente ons kan steunen.”
Maar tegelijk toont ook Boonstra begrip voor het besluit van de SEH. “We weten dat de kosten de pan uitrijzen. Sommige collega’s willen niet samenwerken vanwege de risico’s. Een podium kost minstens 10.000 euro, drie avonden muziek gemiddeld 25.000 euro. Als er maar een beetje regen valt en de bezoekersaantallen vallen tegen, dan haal je dat er niet uit. Het lijkt mooier dan het is.”