
Foto: Omroep Zilt, Richard de Boer
Naast het bungalowpark in Menaam staat elf hectare grond te koop, inclusief recreatieplas en geluidswal langs de A31. De eigenaar van de percelen ziet geen toekomst meer in de plannen voor een luxueus eco-resort. “Dat is definitief van de baan.”
Dat zegt ondernemer Ronald van Booma tegen Omroep Zilt. In opdracht van de eigenaar, de Haagse vastgoedhandelaar Bernard Kooij, heeft hij de grond deze maand in de verkoop gezet.
Het gaat om ongeveer de helft van het zogeheten ‘achterland’ – een terrein van 11 hectare grond, toegankelijk via de Rypsterdyk. Het ligt tussen het voormalige zwembad en de tennisbanen aan de ene kant, en de A31 aan de andere.
De grond omvat recreatiegebied, een deel van de recreatieplas en de gehele geluidswal langs de snelweg. De vraagprijs is 880.000 euro, oftewel 8 euro per vierkante meter. “Ooit is hier grond gekocht voor 100 euro per vierkante meter, maar meer dan 8 euro krijgen we er nu niet meer voor”, zegt Van Booma.
Verkoop is volgens hem de enige haalbare optie. Verdere ontwikkeling van het achterland, dat zowel een recreatieve als agrarische functie heeft, is zonder nieuw bestemmingsplan uitgesloten.
Wisselingen van de wacht
De twee ondernemers Van Booma en Kooij zijn al decennia betrokken bij het recreatiepark in Menaam. Van Booma nam in 2001 het toenmalige Schatzenburg over van de gemeente en begon in de jaren daarop met herontwikkeling, waaronder de aanleg van een recreatieplas en het plaatsen van chalets.
Daarna volgden steeds wisselingen van de wacht: Bernard Kooij was enkele jaren lang eigenaar van het park, terwijl Van Booma als beheerder aanbleef. In 2016 werd het park overgenomen door Marco Hipke, die plannen had voor de ontwikkeling van een luxueus eco-resort, Waadhoekerhout.
Met de gemeente Waadhoeke tekende Hipke in 2018 een intentieverklaring voor het resortplan, dat voor het slagen ook afhankelijk was van de betrokkenheid van investeerders en de medewerking van grond- en perceeleigenaren.
Maar uiteindelijk besloot de gemeente hem te onderwerpen aan een Bibob-toets, een integriteitsonderzoek vanwege twijfels over de financiering. Hipke trok zich vervolgens terug – boos op de gemeente, omdat hij “zes jaar aan het lijntje is gehouden“. Begin 2024 werd hij opgevolgd door adviseur Pieter Klapwijk, die het plan probeerde voort te zetten.

Maar de bedrijven die Klapwijk overnam, zaten toen diep in de schulden, onder meer bij de fiscus. Eén vennootschap werd vorig jaar failliet verklaard, al werd dat later teruggedraaid.
Om geld vrij te maken, verkocht hij delen van het park. Bungalowpark Waadhoeke Resort ging naar de Groningse vastgoedbaas Wim de Vries, en oud-parkeigenaar Bernard Kooij kocht delen van het achterland terug, dat nu weer te koop wordt aangeboden.
‘Plannen niet van tafel’
Ondertussen hebben de vennootschappen rondom het project Waadhoekerhout een miljoenenschuld. Er lijken weinig middelen meer te zijn om rente of aflossingen te betalen.
Ook zijn er problemen met verschillende overheden: zo wil de provincie een boete van zo’n 65.000 euro invorderen omdat een verplichte herplanting van bomen niet is nagekomen.

Van Booma acht de kans op herontwikkeling nihil. “Dat resortplan is voorbij. Als Klapwijk geen oplossing vindt, zal zijn deel uiteindelijk op de veiling belanden.”
Maar dat spreekt Klapwijk tegen. “De plannen zijn niet van tafel, maar krijgen wel een andere structuur die nu nog ‘onder constructie’ is”, zo laat hij weten. “In dit stadium kan ik daar nog niets over kwijt.”
Gemeente heeft geen interesse
De gemeente Waadhoeke heeft geen belangstelling voor de 11 hectare grond die nu te koop staat, omdat er geen strategische mogelijkheden liggen. Toch zijn er volgens Van Booma al veel geïnteresseerden, vooral uit de regio.
“Ik krijg allerlei vragen, van mensen die hier vroeger kampeerden tot geïnteresseerden in een visvijver voor karpers”, zegt Van Booma. “De prijs is redelijk, vandaar de grote interesse.”