Oerol had gevraagd om 917.567 euro subsidie, maar moet het volgens de Raad van Cultuur met minder doen. Het advies is om 669.160 euro te geven aan het cultuurfestival op Terschelling.
Het Oerol Festival op Terschelling is al jaren vaste prik voor theaterliefhebbers. Tijdens tien dagen in juni verandert het eiland in één groot podium voor locatietheater, beeldende installaties en landschapskunst.
De afgelopen jaren heeft Oerol moeten schakelen tussen live en online edities, maar in 2023 kon het festival weer fysiek plaatsvinden. Wel met een nieuwe visie: compacter, met meer aandacht voor de natuur en minder speellocaties.
De Raad voor Cultuur ziet dat het festival bezig is met natuur en milieu. Maar door de strengere wet- en regelgeving denkt de Raad dat Oerol beperkt wordt in haar omvang. Dit ziet de raad als een potentiële serieuze bedreiging en het roept vragen op over de toekomstbestendigheid van het festival.
Toegankelijkheid
Ook bij de toegankelijkheid van het festival zet de raad vraagtekens. Doordat het op een eiland is, is het lastig en duur om er te komen. Dus is het publiek vooral blank, welvarend en ouder. De raad kijkt in dat licht extra kritisch naar de programma-onderdelen die exclusief toegankelijk zijn voor Vrienden, de zogenaamde Vriendenacties.
Oerol is daar wel mee bezig. In 2024 introduceerde het festival de ‘Jopies’: festivalgangers onder de 35 jaar konden tegen een gereduceerd tarief een festivalbandje kopen. Ook kwam Oerol dit jaar met het ‘Pay what you can’-principe. Daarnaast besteedt zij aandacht aan toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden door de inzet van audiodescriptie en wordt ingezet op het bieden van extra assistentie aan mindervaliden.
Het festival biedt weinig nieuwe of unieke werken, aangezien veel van wat er getoond wordt ook al eerder aan de wal te zien was. En vaak met gevestigde makers. Oerol zet daar wel stappen in.
Met een focus op straattheater, storytelling en het vinden van nieuwe stemmen en talent. Ook zijn er interessante samenwerkingen met partners voor talentontwikkeling. Zo krijgen jonge makers de kans om zich op Oerol te presenteren aan een breed publiek.