De bestuurscrisis op Terschelling heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Wethouders Gea van Essen en Jeltje Hoekstra leggen beide hun functie neer.
“Ik ervaar te weinig steun en vertrouwen van uw raad”, begon Van Essen. “Niet alleen van de oppositie, ook van de coalitiepartijen en zelfs mijn eigen partij.”
“We hebben een zware tijd achter de rug met de bestuurscrisis”, zegt Van Essen. “Maar voor u is de gifbeker blijkbaar nog niet leeg. U gunt de wethouders geen hersteltijd. En een goedwerkend, nieuw college, geen opstarttijd. U bent hierin te hard.”
Motie in de tas
Volgens Van Essen gedraagt de raad zich als ‘bullebak’ tegen de wethouders. Ze verwijst naar de vele crisissen in Nederland.
“Maar u denkt zeker te weten dat de vertragingen die hier plaatsvinden, zijn veroorzaakt door een slecht functionerende organisatie en de verantwoordelijke wethouders”
“Een plausibele uitleg, dat het complexer is dan dat, wilt u niet accepteren”, vindt Van Essen. “U heeft uw veroordeling al klaar. En de zoveelste motie van wantrouwen in de tas.”
Volgens Hoekstra ging het allemaal mis door de bestuurscrisis. “Het belemmert ons als college en organisatie enorm in ons werk”, zo zegt Hoekstra.
Volgens haar kwam er met de vertrouwensbreuk met oud-burgemeester Van de Pol ‘gedonder in de glazen’. “Er werd wantrouwen gezaaid, er werden mensen uitgespeeld, en er werd gepolariseerd.
Beide wethouders waarschuwen de raad dat ze het niet makkelijk maken voor bestuurders. “Het houdt niet op, niet vanzelf”, zo vat Hoekstra samen.
Met de komst van interim-burgemeester Roel Cazemier leek het er volgens haar even op dat het de goeie kant weer op kon gaan. “We konden voor het eerst sinds jaren weer op een manier aan het werk, zoals het hoort.”
Samen gingen ze aan de slag om de verhoudingen te verbeteren, zegt Hoekstra. “We werden niet gesteund, maar verrast door een nieuwe motie van wantrouwen.”
Afserveren
“De gemeenteraad ging opnieuw afserveren en op de apenrots zitten”, vindt Hoekstra. “De nieuwe burgemeester krijgt geen gelegenheid zijn verbindende kwaliteiten ook echt in de praktijk te brengen.”
“Het gedoe moet vooral doorgaan, barbertjes moeten hangen, want dan laat deze gemeenteraad haar tanden zien”, zo ervaart Hoekstra de laatste tijd.
Wethouders waarschuwen
“Wij gaan weg, maar het gedoe zal doorgaan als er geen verandering optreedt bij uw raad. Andere bestuurders zullen op onze positie komen. Maar als u blijft veroordelen, niet gaat luisteren, niet gaat praten en niet gaat denken in oplossingen. Dan helpt u Terschelling niet.”
Ook ambtenaren zouden er volgens Van Essen last van hebben. Haar waarschuwing gaat dan ook nog wat verder: “Als u op deze wijze doorgaat, en de organisatie verder leegloopt, is de zelfstandigheid van deze gemeente geen vanzelfsprekendheid meer.”
De wethouders kondigden eerst aan per direct op te stappen. Maar ze besloten, na een oproep van alle partijen, hun aftreden toch nog kort uit te stellen.