
De co-vergister aan de Hoarnestreek met daarachter de pluimveefokkerij. Foto: Omroep Zilt, Arodi Buitenwerf
De Werkgroep Mestvergissing Tzummarum-Koehoal gaat bij de Raad van State in beroep tegen de omstreden verzelfstandiging van een co-vergister aan de Hoarnestreek. Zegsman Wybo Dondorp van de werkgroep laat dit desgevraagd aan Omroep Zilt weten.
De gemeenteraad van Waadhoeke gaf vorige week met de minst mogelijke meerderheid van stemmen (14-13) groen licht voor de juridische splitsing van een pluimveebedrijf en een (nu nog) ondergeschikte vergistingsinstallatie. Dat stelt de eigenaar in staat van de co-vergister, waarmee mest en andere producten worden omgezet in groen gas en elektriciteit, zijn hoofdactiviteit te maken.
Volgens de werkgroep, bestaande uit circa tien omwonenden, zet Waadhoeke met het besluit de deur wagenwijd open voor andere agro-industriële activiteiten in het kwetsbare buitengebied, wat volledig indruist tegen haar eigen beleid.
Dat de co-vergister in het nieuwe bestemmingsplan vanwege haar ‘agrarische uitstraling’ wordt omschreven als een ‘niet-industriële activiteit’, beschouwt de werkgroep als een juridische woordspeling die voor de rechter geen stand zal houden. “Als je bomen om de Maasvlakte plant, kun je ook niet zeggen dat er daar geen industrie is,” aldus Dondorp.
Zodra het besluit door de gemeente officieel bekend wordt gemaakt, zal de werkgroep bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen. Daarmee moet worden voorkomen dat op het perceel alvast voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd, voordat de Raad van State zich erover heeft uitgesproken.