
Foto: Omroep Zilt, Lennard Geerts
De Werkhaven op Terschelling blijft nog jaren dicht, dat verwacht wethouder Bert Wassink. En het is nog maar de vraag of er genoeg ruimte is om al die bedrijvigheid een andere plek te geven.
Wassink kreeg deze week de resultaten binnen van een onderzoek naar de staat van de haven. “Dan hoop je dat het allemaal wel mee zal vallen”, vertelt wethouder Bert Wassink. “Maar die hoop is niet uitgekomen.”
Want er blijkt van alles en nog wat mis te zijn met de Werkhaven. “Het voldoet niet meer aan de normen. Er zijn verzakkingen, het verplaatst wat richting het water, dus er moet wel wat gebeuren.”
De haven is van groot belang voor het eiland, omdat daar veel vracht aankomt. Ondernemers maken er gebruik van, maar bijvoorbeeld ook voor woningbouw is de haven nodig.
Maar de Werkhaven is ondertussen alweer 56 jaar oud. “Dit is wel het gebied waar altijd de zwaarste vracht op het eiland is gekomen. Op een geven moment moet daarvoor de tol betaald worden, die periode hebben we nu.”
Die had je aan kunnen zien komen, zou je zeggen. “Op deze manier niet”, volgens Wassink. “Bij de gemeente werken ook vooral mensen die denken: het glas is halfvol. Daar hoor ik in ieder geval bij.”
“Er moest echt wel diepgaand onderzoek gebeuren om deze feiten te constateren”, zegt de wethouder.
Maar duidelijk is nu ieder geval: dit kan niet meer. “We nemen die maatregelen niet voor niks, dat heeft alles te maken met veiligheid. We kunnen ook niet zeggen: het is onveilig maar laat maar.”
Per 1 mei gaat de Werkhaven dus dicht. Of waarschijnlijk dan, want de beslissing moet officieel op 22 april nog worden genomen. Wassink verwacht daar geen gekke dingen meer van: “er is geen speld tussen te krijgen.”
En de haven zal waarschijnlijk ook tot de renovatie dicht blijven. “In zijn algemeenheid is dat wel mijn verwachting.”
Op zijn vroegst wordt in 2027 begonnen aan de renovatie. “Iedereen heeft liever dat vandaag de schop erin gaat en het overmorgen klaar is. Maar zo werkt het niet, je moet wel weten waar je aan begint.”
Eigenlijk kan Terschelling die renovatie ook niet alleen aan. “We moeten kijken of we hulp kunnen krijgen van bijvoorbeeld het ministerie, dat vind ik echt een must.”
“Want we kunnen dit eigenlijk niet, zeker financieel niet, als kleine gemeente. Dus er moet nog wel wat gebeuren”, zegt Wassink. En als het geld dan rond is volgt een aanbesteding en moet de gekozen aannemer de boel ook goed voorbereiden.
“Maar dan kom je wel toe aan een oplossing waar je weer langjarig mee vooruit kunt.”
In de tussentijd moet er wel een oplossing worden gevonden voor al die bedrijvigheid op de Werkhaven. De gesprekken daarover zijn ondertussen begonnen.
“Het is de vraag of dat gaat lukken”, zegt Wassink. “We hopen dat zoveel mogelijk oplossingen op het eiland gevonden kunnen worden.”

Maar dat is geen zekerheid, weet de wethouder. “Waar niets is verliest de keizer zijn recht. Dus dan: het is niet anders.”
Ook op de Barentskade worden maatregelen genomen: daar komt een vlonder over het voetpad. Want daar ontstaan steeds sinkholes.
“Die sinkholes, dat is op zich niet heel erg. Maar dat moet je elke keer weer aanvullen en dat wil je ook structureel goed oplossen.”

Daarom dus een houten vlonder om overheen te lopen. “Zodat mensen er zichtbaar veilig overheen kunnen. En je voorlopig die sinkholes kunt laten voor wat het is.”
Het is niet uitgesloten dat er komende tijd nog meer maatregelen genomen worden op de haven. “Wat we ook gaan doen is op de Werkhaven en de Willem Barentszkade continu monitoren: wat is er aan beweging. Dat zal weer nieuwe resultaten opleveren.”