
Foto: Omroep Zilt, Arodi Buitenwerf
In Franeker wordt definitief een nieuw zwembad gebouwd. De gemeenteraad van Waadhoeke gaf het miljoenenproject donderdagavond synchroon het laatste zetje.
Het nieuw bad komt op de plek van het oude zwembad op sport- en recreatiepark Bloemketerp. Die verwaarloosde voorziening ging in 2024 dicht, waardoor zwemmers uit Franeker sindsdien zijn aangewezen op zwembaden in de omgeving.
Met de bouw is een investering gemoeid van bijna 17 miljoen euro. Voor dat geld krijgt Franeker een modern en energiezuinig 25-meter bassin met zes banen en een familieglijbaan. Door de beweegbare scheidingswand kunnen meerdere doelgroepen er tegelijkertijd gebruik van maken.
Waadhoeke wil zo snel mogelijk met de aanbesteding beginnen, maar de daadwerkelijke bouw laat nog even op zich wachten. Eerst moet het oude zwembad gesloopt worden, maar dat kan pas op zijn vroegst in 2027.

Er bevinden zich mogelijk beschermde diersoorten in en rond het oude gebouw, waardoor eerst een verplicht ecologisch onderzoek moet plaatsvinden. Mochten er inderdaad beschermde dieren worden aangetroffen, dan moet Waadhoeke eerst een compensatieplan opstellen, voordat het de benodigde ontheffing kan krijgen. Daardoor kan het nieuwe bad pas eind 2028 worden opgeleverd.
Aan het nieuwe zwembad inclusief de familieglijbaan is Waadhoeke jaarlijks 694.00 euro extra kwijt. Rien Venema van het CDA, gesteund door VVD, ChristenUnie en de Fraksje Hoekstra, wilde dat bedrag via een amendement alvast veiligstellen om “onaangename verrassingen” voor te zijn, maar dat is volgens volgens wethouder René de Vries geen goed idee.
Het geld is pas nodig in 2029. Het nu al een bestemming geven, zou ten koste gaan van de financiële flexibiliteit van de gemeente, betoogde hij. Een meerderheid van de raad was het met hem eens en stemde tegen het voorstel van de vier oppositiepartijen.
De Vries wil wel onderzoeken of ergens in het proces wat tijd kan worden gewonnen. De suggestie van solo-raadslid Haaye Hoekstra om bij voorbaat al een compensatieplan in te dienen noemde hij in dat licht “heel interessant”.