Niet meer in de dorpen, maar een plek in het buitengebied of bij bedrijven. Dat is het voorstel voor het nieuwe huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten van de gemeente Waadhoeke. Er is al jaren discussie over, en ook op dit plan is kritiek.
Eigenlijk staan alle neuzen dezelfde kant op. Arbeidsmigranten zijn belangrijk voor de bedrijven in Waadhoeke. Zowel de gemeente, bewoners van dorpen, bedrijven en bewoners van het buitengebied willen hetzelfde.
Ze vinden dat de migranten een goede plek moeten hebben om te wonen en dat moet zoveel mogelijk bij de bedrijven zelf. Maar niet alle voorwaarden en plannen staan zwart op wit in de nieuwe huisvestingsplannen van de gemeente, waardoor het draagvlak snel minder wordt.
Jarenlange discussie
Elk jaar werken ongeveer 6.000 arbeidsmigranten in Fryslân. Zij moeten ook een woonplaats hebben en dat blijkt niet zo makkelijk te zijn.
Gemeenten mogen ieder hun eigen beleid maken, maar het beleid van de gemeente Waadhoeke levert al jaren discussie op.
Gemeenten buiten de provincie kiezen voor grootschalige huisvesting of woonplaatsen op bedrijventerreinen, maar in Fryslân wonen arbeidsmigranten verspreid over de provincie en is er slecht zicht op waar ze precies wonen.
Woningtekort
In een tijd van woningkrapte zorgt het voor frustratie in de kleinere dorpen, omdat arbeidsmigranten – die maar een paar maanden in Fryslân werken – geen binding hebben met het dorp, maar wel woonplaatsen bezet houden.
Het nieuwe beleid moet meer mogelijkheden geven voor zowel grootschalige huisvesting in de buitengebieden als bij een bedrijf.
Voorstel nieuwe regels Waadhoeke:
-Maximaal 150 arbeidsmigranten per huishouden buiten de bebouwde kom;
-Nu nog geen nieuwe vergunningen voor kamerverhuur en een onderzoek voor effecten van het beperken van kamerverhuur op alle doelgroepen;
-Maatwerk op bepaalde locaties;
-Capaciteit voor vergunning, toezicht en handhaving incidenteel uitbreiden.
Dorpsbelangen van diverse dorpen in de gemeente zijn blij met het voorstel dat er ligt. Op deze manier krijgen jongeren in de dorpen meer kans om een huis te vinden.
Marcel van der Vaart van dorpsbelang St.-Jacobiparochie geeft aan dat arbeidsgezinnen nog wel een plek kunnen hebben in het dorp, omdat die mensen meer binding hebben met het dorp en bijvoorbeeld de kinderen daar ook naar school gaan.
“Het probleem voor ons gaat om de ‘short-stay’-arbeidsmigranten, die hier minder dan een jaar zijn.”
De deur open voor migrantenhotels?
Hiltje Terpstra woont in het buitengebied van Tzummarum en is minder blij met het voorstel. “Er staat niets in het beleid over dat de arbeidsmigranten in de grootschalige huisvesting ook moeten werken in dezelfde gemeente.”
Terpstra en andere inwoners vinden het huisvestingsplan in principe een goed idee, maar denken dat de gemeente zo wel de deur opent voor projectontwikkelaars uit andere delen van het land.
Zij zouden nu migrantenhotels kunnen bouwen in Waadhoeke. “Dan hebben wij als gemeente wel de lasten, maar niet de lusten.”
Dus moet er volgens de bewoners van de buitengebieden heel precies in de uitvoering staan dat alleen bedrijven uit Waadhoeke mogen huisvesten. En dan ook voor het aantal arbeidsmigranten die ze in dienst hebben.
‘Akkoord geven’
Talsma Shipyard heeft tussen de 50 en 80 arbeidsmigranten aan het werk. Het bedrijf heeft zelf geen ruimte voor huisvesting, maar ziet er wel wat in om met bedrijven in de omgeving huisvesting voor hun medewerkers te realiseren.
“Wij zouden wel een plek willen zoeken bij bijvoorbeeld een boerderij die het moeilijk heeft”, zegt eigenaar Jelle Talsma. “Dan kunnen we daar met een aantal bedrijven een twintigtal units neerzetten, zodat we daar mensen kunnen huisvesten.”
In dat geval kan de eigenaar van de boerderij extra bijverdienen. Wat Talsma betreft, betalen de bedrijven alle kosten gewoon. Zolang de gemeente maar akkoord geeft. Want Talsma heeft allemaal oplossingen geprobeerd.
Maar die werden niet goedgekeurd door de gemeente. Hij wil nu eindelijk een definitieve oplossing hebben voor zijn medewerkers: “Ze moeten even zeggen wat ze wel willen, want wij willen wel.”
Meer zicht op arbeidsmigrant
Wethouder Kees Arendz van Waadhoeke zegt dat de gemeente goede afspraken wil maken met de bedrijven. “Wie is de beheerder? Hoe kunnen de mensen zich melden? Dan zorgen wij er ook voor dat iedere arbeidsmigrant zich inschrijft. Dan kunnen we er veel meer zicht op krijgen.”
Dan zijn er ook afspraken te maken over wie bij de bedrijven komt wonen: “Tachtig procent van de inwoners zijn voor het bedrijf zelf. Wij willen geen aantrekkelijk gebied worden voor investeerders van buiten de gemeente”, zegt Arendz.
De voorwaarden voor de huisvesting komen pas als het voorstel wordt aangenomen, zegt de wethouder. Dan komt er een uitvoeringsplan, waarin de gemeente schrijft hoe de huisvesting eruit moet zien. En ook wat er wel en niet mag.
Donderdagavond stemt de gemeenteraad over het plan om arbeidsmigranten de huisvesting. De verwachting is dat het wordt aangenomen.