Na jaren van gedoe over festivals, wil Terschelling beleid maken voor evenementen. Daar wordt al vier jaar aan gewerkt, maar woensdag werd duidelijk dat de gemeente nog genoeg te doen heeft.
Er komt nogal wat kijken bij een evenement op Terschelling. Hoe dat in de toekomst gaat, was woensdag weer eens onderwerp van gesprek voor de gemeenteraad.
De gemeenteraad heeft ondertussen een evenementenvisie vastgesteld. Maar de uitwerking daarvan zorgt voor zorgen.
Badwater
“We gaan het kind met het badwater weggooien”, zo vat Siart Smit van Oerol samen. Hij vreest voor de toekomst van evenementen op het eiland.
De regels worden strenger, terwijl evenementen volgens Smit bijdragen aan de tradities en welvaart op het eiland. “We mogen ons iets bewuster zijn”, betoogt hij dan ook.
Hij pleit voor een vergunning die een aantal jaar geldig is: “Waarom willen we iedereen elk jaar door het vergunningstraject te gaan?”
Ook bij de eilanders zijn er twijfels over het beleid. Bij de klankbordgroep, bijvoorbeeld. De gemeente koos daarvoor een tiental eilanders uit. Zowel voor- als tegenstanders van festivals zijn vertegenwoordigd.
In de eerste plannen werd die groep gevraagd mee te praten over het beleid. Maar daar kwam het niet van, vertelt Walter Visser van de klankbordgroep. “Het is jammer, niet volgens afspraak, maar ook onverstandig.”
“Maar dit is niet nieuw, het is een uitwerking van de visie die is vastgesteld. Er is niks nieuws onder de zon”, zo verklaarde burgemeester Van de Pol.
Einde kleine evenementen?
Komt er geen verandering in het beleid, komen er problemen, denkt Visser. “Als dit wordt uitgevoerd, zijn kleine evenementen er over twee jaar misschien niet meer.”
Het krijgen van een vergunning wordt dan moeilijker en duurder: een grote uitdaging voor evenementen die draaien op vrijwilligers.
De vergunningen komen nu nogal laat, vindt Visser. “Vaak een week nadat het gebeurd is. Dat is voor mij leuk, maar iemand die in wil spreken heeft geen kans meer.”
Hulpdiensten
Lastig punt is ook nog een extra ambulance. Tijdens grote festivals moet er een extra ambulance op het eiland zijn, om zorg voor de eilanders te garanderen.
Maar de ambulancedienst kan niet toezeggen dat die er altijd zal zijn. “Het alternatief ‘geen derde ambulance’ is geen alternatief”, zegt Van de Pol.
Hetzelfde geldt voor de politie. Grote evenementen móeten daarom wel vroeg aangevraagd worden, zegt Van de Pol.
“Het kan niet zo zijn dat wij extra politie nodig hebben, en tegelijkertijd ook op Vlieland, in Waadhoeke en in Harlingen. Die mensen zijn er niet.”
Toekomst
Nog genoeg te doen voor de gemeente, dus. Er werd woensdag dan ook niks besloten.
Al met al houden de evenementen Terschelling al even bezig. Het kwam in het geval van Eilân zelfs tot zeven rechtszaken.
En de gemeenteraad zegde het vertrouwen op in burgemeester Van de Pol. Of zij nog toekomst heeft in de gemeente, staat later deze maand op de agenda.