De gemeente Terschelling wil nieuwe, grote festivals tegenhouden door strikte voorwaarden te stellen in het nieuwe evenementenbeleid. Dat maakt het juist eenvoudiger voor evenementen die passen bij de Terschellinger cultuur en natuur.
De gemeente begon te werken aan een nieuw evenementenbeleid na de ophef rondom het festival Eilân in 2019. Grotere, commerciële evenementen, die alleen het eiland gebruiken als locatie zonder verbinding met de gemeenschap, worden in dit nieuwe beleid ontmoedigd.
In 2019 zou de eerste editie van het festival Eilân georganiseerd worden, maar de rechter verbood dat toen op het laatste moment, omdat er problemen met de vergunningen waren.
Er was veel ophef over de locatie van het dancefestival. Eilân zou namelijk plaatsvinden bij het meertje van Hee, in de buurt van een stiltegebied met beschermde diersoorten.
Omdat er tot nu toe geen beleid was op evenementen konden grote festivals van buitenaf ook niet worden tegengehouden. Er zijn wel regels voor de natuur en organisatoren moeten rekening houden met openbare orde en veiligheid. Maar als dat in orde is zijn er geen obstakels.
De gemeente wil dat veranderen en is daarom begonnen met dit nieuwe evenementenbeleid. Daarin staat ook dat de gemeenteraad dit soort situaties in de toekomst kan voorkomen.
Voor nieuwe grote evenementen (met meer dan 2.000 bezoekers per dag) kan de gemeenteraad dan een advies geven. Dit advies is bindend, wat betekent dat als de gemeenteraad zegt dat het evenement niet goed is voor het eiland, de gemeente het niet kan goedkeuren.
“Dat vind ik al een belangrijke stap”, reageert Jan Willem Spanjer, voorzitter van SOS. De ‘Stichting Ons Schellingerland’ is een eilander stichting die het doel heeft het karakter van het eiland Terschelling te behouden. In 2019 waren zij ook fel tegen het festival Eilân en hebben dat toen tegengehouden door een gang naar de rechter.
“Na meer dan vijf jaar ligt er dan eindelijk een voorstel op tafel,” vertelt Spanjer. “SOS kan zich daar niet in vinden. Het is nog steeds mogelijk om een groot muziekfestival te organiseren in de Terschellinger natuur.”
De stichting wil graag dat er helemaal geen evenementen meer plaatsvinden in de Terschellinger natuur die gebruik maken van versterkte muziek.
“SOS pleit voor het weren van extra geluid in de natuur en adviseert een verbod op grootschalige evenementen in de natuur”, zegt Spanjer. “Terschelling is te mooi om er een festivaleiland van te maken.”
Maar de gemeente wil juist met dit beleid er ook voor zorgen dat het makkelijker wordt voor eilanders om een evenement te organiseren. Zo werkt de gemeente aan locatieprofielen.
Voor bepaalde locaties op het eiland, zoals een plein, een stuk bos, duin of strand, wordt een locatieprofiel gemaakt.
Dit profiel beschrijft welke soorten evenementen daar mogen plaatsvinden en hoeveel mensen er mogen komen. In een locatieprofiel staan ook regels, zoals hoeveel geluid er mag zijn, hoe lang het evenement mag duren en welke vergunningen er voor nodig zijn.
Onder eilanders is ook angst dat dit nieuwe beleid het moeilijk maakt voor de echte eilander evenementen die er al jaren zijn. Denk aan grote evenementen zoals Oerol en de FjoerToer.
“De gemeente kijkt met een positieve bril naar bestaande en naar kleinere nieuwe evenementen”, reageert burgemeester Roel Cazemier. “Het moet makkelijker worden voor hun.”