De meeste jongeren van 16 jaar solliciteren voor een baantje in een supermarkt of restaurant, maar Lars Westra uit Nijmegen heeft andere plannen. Hij stuurt een sollicitatiebrief naar de gemeente Terschelling. Hij wil burgemeester worden.
De 16-jarige Westra hoorde van de bestuurlijke crisis op Terschelling en het vertrek van burgemeester Caroline van de Pol. Commissaris van de Koning Arno Brok is op dit moment op zoek naar een waarnemer.
“Ik woon zelf niet op Terschelling, maar ik kom er al sinds ik in de buik van mijn moeder zat. Ik ben er ieder jaar op vakantie geweest. Ik vind het een schitterend eiland en ik ben heel geïnteresseerd in politiek en bestuur. Dus toen ik dit zag, dacht ik: je kunt het altijd proberen.”
Westra heeft hart voor de politiek: hij heeft aan verschillende acties meegewerkt bij Tweede Kamerverkiezingen en heeft verschillende keren ingesproken bij de gemeenteraad van Nijmegen en Provinciale Staten van Gelderland. “Ik weet hoe gemeenten werken, hoe beleid wordt gemaakt en hoe de uitvoering in zijn werk gaat.”
Hij kwam ook verschillende keren in het nieuws omdat hij ervoor pleit om kinderen nog veel meer een stem te geven. Hij is ook voorstander van kiesrecht vanaf 16 jaar.
Bestuurlijke ervaring
Westra heeft al wat bestuurlijke ervaring, want hij is vicevoorzitter van het Kinderrechtencollectief. Dat is een samenwerking tussen verschillende organisaties die zich inzetten voor kinderrechten.
“Ik heb meerdere gemeenten geholpen met beleid over kinderrechten. Dat is iets waar ik mij veel mee bezig houd”, vertelt Westra. “Ik heb er ook een boek over geschreven, over waarom het zo belangrijk is dat volwassenen naar kinderen luisteren.”
Zo daagt hij nu dus ook Terschelling uit, al weet hij ook dat het lastig zal zijn om als 16-jarige burgemeester te worden. “Ik denk niet dat het makkelijk is, maar niet geschoten is altijd mis. Ik denk dat ik tot op zekere hoogte wel geschikt ben.”
De ambitie is er in ieder geval. “Aan de ervaring ligt het niet, wellicht aan de leeftijd.” Westra zit nog op de middelbare school maar is bijna klaar. “Dus vanaf eind mei ben ik beschikbaar.”
Wat de bestuurlijke crisis op Terschelling betreft, moet er volgens Westra in de eerste plaats aan vertrouwen worden gewerkt.
“Ik ga hier niet vertellen dat ik het binnen drie weken opgelost krijg, omdat het gewoon echt een vertrouwenscrisis is. Vertrouwen is het belangrijkste als je met elkaar bestuurt. Als je je collega’s niet vertrouwt, kun je eigenlijk niet het beste doen voor het eiland.”
“Onbevangen burgemeester”
Juist een jong persoon kan soelaas bieden, zo schrijft Westra ook in zijn sollicitatiebrief: “Ik geloof dat bij een crisis van zo’n omvang, en zo’n diepgeworteld probleem, het noodzakelijk is om iemand te hebben die echt boven de partijen kan staan, iemand die niet onderdeel is van het probleem en met een frisse blik en positief denkend in mogelijkheden naar de toekomt kan kijken. Een jonge onbevangen burgemeester zou zo’n rol kunnen vervullen.”
Voorlopig zijn commissaris Brok en gemeente Terschelling aan zet. Westra staat in ieder geval in de startblokken. “Ik wacht met spanning uw reactie af”, zo besluit hij zijn sollicitatiebrief.