Waadhoeke en Harlingen kunnen door met hun Regio Deal. De gemeenteraden zijn akkoord met een overeenkomst met het Rijk, ter waarde van 40 miljoen.
De raden gingen donderdag akkoord met het convenant, dat is een overeenkomst tussen het Rijk en de lokale overheden. Die wordt later getekend door vertegenwoordigers van de Regio en minister Hugo de Jonge.
Met de Regio Deal Noordwest-Friesland wordt er liefst 40 miljoen geïnvesteerd: 20 miljoen van het Rijk en 20 van de gemeenten, de Provincie en het Wetterskip.
Zoals het nu lijkt komt 4,75 miljoen daarvan van Harlingen en 4,8 van Waadhoeke.
“Het klinkt als het schip met geld”, zegt Joke Osinga. Het Waadhoeker VVD-raadslid heeft nog wel wat zorgen, naar aanleiding van andere Regio Deals. “Raadsleden voelden zich buitenspel gezet. Er werden keuzes gemaakt zonder te overleggen met de gemeenteraad”, aldus Osinga.
Maar: “Het geeft een machtige impuls aan onze regio”, zegt Osinga. Als het goed gebeurt, tenminste. Ze vraagt het college dan ook om de kritiek mee te nemen als leerpunt. “Zo wordt het sprookje van 20 miljoen echt 40 miljoen.”
Balans
Volgens het Harlinger CDA is samenwerking de kracht van de samenleving. In dit convenant is volgens raadslid Wim Wassenaar een goede balans gevonden tussen economie, natuur en veiligheid.
Ook de Partij van de Arbeid liet weten vóór deze Regio Deal te zijn. Wel liet fractievoorzitter Edwin Helvrich weten dat veel geld wordt uitgegeven, maar dat de partij erop vertrouwt dat het geld goed besteed wordt.
De 40 miljoen wordt gebruikt om bijvoorbeeld de landbouw en maritieme sector te verduurzamen. Maar ook moeten er meer voorzieningen komen.
Maar hoe dat wordt verwoord in de deal, leverde nog wel wat vragen op van de FNP en SAM in Waadhoeke.
“De demografische ontwikkelingen zorgen voor gapende gaten in de arbeidsmarkt, een zeer kwetsbare economie, verkrotting van panden, het verdwijnen van voorzieningen en onderwijs, zorg die onder druk staat en kansen voor malafide partijen”, zo staat in het convenant.
Spuitje erin
“At je dat lêze…”, zegt FNP-fractievoorzitter Bert Vollema. “Dan tinke je, meitsje der mar in ein oan. Spuitsje deryn.” Maar de tekst blijft, om de urgentie van de Regio Deal aan te stippen, gewoon staan.
De grootste kritiek op het convenant kwam van Wim Wildeboer, de fractievoorzitter van de Harlinger Wad’n Partij. Zijn partij heeft het niet zo op termen als ‘stikstof’ en ‘duurzaamheid’. Wildeboer uitte kritiek op de energietransitie, dat niets anders zou zijn dan ‘volksverlakkerij’.
Ook het onderwerp ‘ondermijning’ kreeg geen goed woord van de partij. “Het is een modieus woord. Maar de gewone burger wordt in de gaten gehouden in het kader van veiligheid. Dat heeft gevaarlijke kanten, omdat onder meer de inzet van drones de burger in de gaten houdt.”
Vestigingsklimaat
Toch besloot de Wad’n Partij om haar steun aan de Regio Deal uit te spreken. De partij liet weten dat met name werk en investeringen in het vestigingsklimaat van Harlingen belangrijk zijn.
Daarmee ging de raad in zowel Harlingen als Waadhoeke unaniem akkoord met de deal. Ze maakten beide ook 150.000 euro vrij om verder te gaan met de uitwerking.
Ook de Waddeneilanden zijn bezig met een Regio Deal. Daar komt 15,5 miljoen van het Rijk naartoe, plus 20 miljoen uit de regio.