Hoe uiten Groningers hun onvrede? Dat wil Roel Sluiter weten. De oud-burgemeester van Harlingen doet promotieonderzoek naar maatschappelijke strijd en onrust in de buurprovincie.
Deze week bezocht hij actiecomité Behoud MFC de Hardenberg in Finsterwolde dat alles uit de kast haalt om het plaatselijke sportcentrum en dorpshuis voor de omgeving te behouden.
Sluiter studeerde in de jaren zeventig in Groningen en was lid van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Hij bezocht destijds verschillende protesten en is nog altijd geïnteresseerd in het onderwerp.
“Dat waren bijeenkomsten in zaal Sasker in Pekela, volkscongressen en protesten bij poorten van fabrieken. Dat waren goed georganiseerde acties, waarbij mensen samen optrokken voor een duidelijk, gezamenlijk doel”, vertelt Sluiter.
Acties Meeden
Het idee voor het onderzoek ontstond een paar jaar geleden. Als burgemeester van Harlingen sprak Sluiter regelmatig met zijn collega’s in Groningen over de protesten rondom de komst van Windpark N33 bij Meeden.
Sluiter zag een duidelijk verschil met de acties die hij kende uit de jaren zestig en zeventig.
“Er werden mensen bedreigd, bestuurders werden afgebeeld met hakenkruizen en boeren vonden zaken op het land die er niet thuis hoorden. Ik vond dat eigenlijk een beetje rare acties. Het stoot net zoveel mensen af als dat het aantrekt. Wat schiet je daar nou mee op?”, zegt Sluiter.
Vroegere tijden
Sluiter volgde actiecomité Behoud MFC de Hardenberg de afgelopen maanden aandachtig via de media. Deze week sprak hij af met de leden voor een interview. Hij wilde meer weten over de drijfveren van de leden. Achter in de kantine van MFC de Hardenberg wordt hij bijgepraat.
Sluiter luistert aandachtig en stelt af en toe een vraag ter verduidelijking. ‘Ik zie hier wel een zelfde soort strijdvaardigheid en actiebereidheid en ook organisatie die ik herken van vroeger’, concludeert Sluiter na een half uur.
De leden van het actiecomité verwijzen zelf ook naar vroegere tijden. Er komt een krantenartikel op tafel met daarbij een foto van een stakingsbijeenkomst van een strokartonfabriek eind jaren zestig. “Kijk, daar zit ik als klein jongetje”, wijst een van de leden van het actiecomité trots zichzelf aan.
‘Gemeente Winschoten’
De leden van het actiecomité vertellen honderduit over voorzieningen die eerder uit de dorpen Finsterwolde en Beerta zijn verdwenen en hoe ze als inwoners van de gemeente Oldambt maar geen gehoor krijgen bij de gemeentepolitiek. “Het draait allemaal om Winschoten. Zelfs bij de gemeente hebben ze het over de gemeente Winschoten”, aldus een van de leden.
Traditie
Sluiter is geïnteresseerd in hoe breed de ideeën van het actiecomité worden gedragen en hoe ze mensen aan zich binden. “Gebeurt dat alleen via sociale media?”, vraagt Sluiter.
Veel blijkt inderdaad via het internet te gebeuren, maar ook wordt er trots een foto getoond van een auto met daarop een grote tekst die door de dorpen rijdt. “Dat doen we net als vroeger. Microfoon mee en iedereen op de hoogte stellen.”
De leden hebben het idee in een traditie te staan. Allemaal komen ze uit een rood nest en kunnen ze wel familieleden noemen die vroeger betrokken waren bij acties en stakingen. “Tijdens de verkiezingen hadden wij een bord van de communistische partij in de tuin staan. Ik ben daar eigenlijk wel trots op”, zegt een van de leden.
Tevreden
Sluiter toont zich aan het eind van het gesprek tevreden. Hij heeft weer heel wat nieuwe informatie vergaard. Wanneer het onderzoek klaar is durft hij nog niet te zeggen.
“Ik heb vorig jaar de onderzoeksvraag ingediend en je moet toch snel vier of vijf jaar rekenen voor zo’n onderzoek. Ik ben dus nog wel even bezig”, besluit Sluiter.