Waadhoeke neemt voorlopig nog geen beslissing over een stroompark tussen Sexbierum en de A31. De gemeenteraad zette donderdagavond de rem op het energielandschap.
De gemeenteraad kwam donderdag bijeen in een kernsessie, om inhoudelijk over de notitie Energielandschap Waadhoeke te praten. Ook was er de mogelijkheid voor burgers en belangenverenigingen om in te spreken. Toen bleek dat bij inwoners nauwelijks draagvlak voor dit zogenoemde energielandschap.
Van deze mogelijkheid werd gebruik gemaakt door Theo van der Kaaij namens Glastuinbouw Nederland, energie-adviseur Jeroen Hartman uit Sexbierum en Jelle Jan Wissmann, voorzitter van Dorpsbelang Sexbierum-Pietersbierum.
Met name de bijdrage van Wissmann zorgde voor een pas op de plaats bij de raadsleden. “Het onderzoek heeft zich teveel gericht op technische en economische aspecten”, zei Wissmann in zijn bijdrage. “In het gebied is geen draagvlak voor een ‘klimaatlandschap’. Omdat niemand zich iets kan voorstellen bij het park, is dit voor veel dorpsgenoten nog een ver-van-mijn-bedshow.”
De plannen van het college zijn volgens het Dorpsbelang niet passend in de omgeving, vanwege de aard en de schaal van de plannen. “Wij kunnen de plannen niet aan onze achterban verkopen,” aldus de voorzitter van het Dorpsbelang. “We zijn nog geen protestgroep, want energie en klimaat vormen een belangrijk thema dat we niet kunnen negeren.”
Sexbierumer Hartman uitte kritiek op het proces. “We voelen ons niet gehoord, we horen steeds loze beloftes. Als politici al komen, is dat vooral om een vinkje te zetten dat ze iets hebben gedaan. Dan horen we dat met ons een vervolgafspraak komt om verder te praten, maar vervolgens hoor je niets meer.”
Tips
Hartman, die werkt bij energiebedrijf Atsun, gaf de gemeenteraad een aantal praktische adviezen mee. Bijvoorbeeld om zonnepanelen op daken te leggen (‘er zijn veel lege daken te vinden’), en om meer te investeren in windmolens dan zonneparken (‘In de herfst en winter is wel veel wind, maar weinig zon’).
Wethouder Jan Dijkstra (FNP) lichtte tijdens de vergadering toe dat de gemeente in de onderzoeksfase alleen met dorpsbelang heeft gesproken. “As we fierder gean, wolle we fansels mei de direkte bewenners prate.”
Het gebrek aan draagvlak liet de raadsleden niet los. FNP-leider Bert Vollema liet weten geschrokken te zijn, net als Haaye Hoekstra van GemeenteBelangen. CDA’er Dorine Vroonland zag dat het draagvlak twijfelachtig lijkt. ChristenUnie-voorman Roelof Santing vond het plan nog niet rijp is voor de bespreking.
Een lastig onderdeel in de discussie over het energielandschap is de krapte op het elektriciteitsnetwerk. Het onderstation van Liander in Herbaijum moet worden uitgebreid om de plannen uit te voeren.
Het onderstation is een elektrische installatie van netbeheerders Liander en TenneT. In dit onderstation komen transformatoren en installaties te staan die energie van hoge spanning omzetten naar lagere spanning, zodat de energie bruikbaar is voor bijvoorbeeld woningen en bedrijven.
Net uitbreiden
Liander heeft de uitbreiding van het onderstation op de planning voor na 2030. Wethouder Dijkstra wil die uitbreiding naar voren halen, maar geeft aan dat Liander pas in beweging komt als er een concreet verhaal op tafel ligt. Onder meer de ChristenUnie gaf de wethouder mee om dat concrete verhaal aan Liander mee te geven, zodat de netbeheerder aan de slag kan.
Vorige week is in de gemeenteraad ook al gesproken over het energiepark. Toen gaven onderzoekers een toelichting op hun rapporten over het klimaatlandschap.
Volgens planning zou een beslissing over het plan voor een stroompark worden genomen in de raadsvergadering van 25 januari. Vanwege de gesprekken met het dorp, wordt een besluit over het plan uitgesteld. In de tussentijd gaat een werkgroep aan het werk met het plan voor een stroompark tussen Sexbierum en de A31.