Er is een vertrouwensbreuk tussen de gemeenteraad van Terschelling en burgemeester Caroline van de Pol. Met een motie gaf de raad in grote meerderheid opdracht aan de griffier dat te melden aan de Commissaris van de Koning.
Bultena, die in de eerste termijn vragen stelde namens alle fractievoorzitters, sprak vooral over het nieuwe evenementenbeleid. Vraag was onder anderen of Van de Pol de raad juist en op tijd geïnformeerd had. Ja, zo vond zij zelf. “Ik ging er vanuit dat ik op duidelijke wijze de stand van zaken aan u door had gegeven.”
Tunnelvisie
Sterker, de raad zat volgens haar helemaal fout. Na een vergadering zou de raad collectief de mist in zijn gegaan. “Dat was het moment dat u met elkaar een tunnel inliep”, verweet Van de Pol de gemeenteraad.
Ze zou onder anderen toezeggingen hebben gedaan tijdens de gemeenteraad van 15 december. “Dat is pertinent niet waar, ik heb die vergadering een paar keer teruggekeken”, verklaarde Van de Pol. Een mogelijk aanpassing van de APV, waar de raad informatie over verwachte, was volgens Van de Pol nooit een serieuze optie.
Niks gedaan
Maar de beantwoording van de burgemeester zette kwaad bloed in de raad. “We komen tot de verpletterende conclusie dat er niks gedaan is”, zo vond Gossen Bos van Samen Terschelling over één van de besproken dossiers. “Ik vind het een schandalige vertoning hoe u onze vragen niet beantwoord heeft. U veegt de raad gewoon aan de kant.”
Ook PvdA, VVD en Plaatselijk Belang spraken van weinig vertrouwen in de beantwoording van de burgemeester.
Na schorsing van dik drie kwartier besloot een merendeel van de fracties een motie in te dienen.
“De gemeenteraad constateert dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen gemeenteraad en de burgemeester van Terschelling en verzoekt de griffier de Commissaris van de Koning op de hoogte te stellen van deze vertrouwensbreuk”, zo luidde de hele motie. Alleen CDA stemde tegen.