De gemeenteraad van Harlingen gaat dit jaar drie avonden per maand vergaderen. Dat zou, in theorie ieder geval, tot betere besluiten moeten leiden.
De eerste vergadering is een beeldvormende vergadering. De bedoeling is dat de raadsleden zich zo breed mogelijk laten informeren over het betreffende onderwerp. Voor deze bijeenkomst worden inwoners van de gemeente opgeroepen om hun kennis en ideeën te delen.
In de tweede vergadering wordt een oordeel gevormd. Een week later wordt dan in de raadsvergadering een besluit genomen over het betreffende onderwerp.
“De gedachte is dat dit tot betere besluitvorming leidt”, zegt Wim Wildeboer van de Wad’n Partij. “In theorie kunnen wij dat volgen. Maar we hebben grote twijfels of de theorie in de praktijk daartoe ook zal leiden.”
“Wij zijn van mening dat deze nieuwe structuur in ernstige mate voor extra werk zorgt. Daarom zijn wij tegen deze nieuwe structuur. Het gaat daarbij niet om het extra werk an sich, maar om de kosten-baten analyse. Oftewel, leidt die extra werkdruk dus tot betere besluitvorming? Wij geloven daar niet in, maar de praktijk zal het uitwijzen.”