
Foto: Omroep Zilt, Arodi Buitenwerf
De gebouwen van de oude gasfabriek en de Poiesz-supermarkt aan de Sjaardemastraat in Franeker worden gesloopt. Op die prominente plek naast het Sjûkelân ontstaat dan ruimte voor de bouw van een nieuwe supermarkt met daarboven circa 25 koopappartementen.
De plannen voor de herontwikkeling van die locatie sudderen al jaren, maar werden alsmaar niet concreet. Daar is met de komst van de nieuwe eigenaren – Poeisz Supermarkten en Bouwcombinatie Noordwest – verandering in gekomen. “Onze neuzen wijzen dezelfde richting op. We zouden het liefst morgen al willen beginnen, maar daar is het nog te vroeg voor. We zetten nu in op begin volgend jaar,” zegt Dirk van Marrum van de Bouwcombinatie Noordwest.
Ook de gemeente Waadhoeke wil het liefst nu doorpakken. Zij ontving vorig jaar ruim 1 miljoen euro subsidie om het winkelgebied van Franeker van een update te voorzien en beschouwt de voorgenomen herontwikkeling als een “behoorlijke kwaliteitsimpuls voor de binnenstad die binnen de gestelde kaders valt”.
Parkeergarage
Doordat met de komst van een appartementencomplex ook de parkeerdruk in het centrum zal toenemen, heeft Waadhoeke laten onderzoeken of op die plek een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd kan worden. Die optie is inmiddels van tafel. De kosten voor een parkeergarage – 11 tot 15 miljoen euro – staan volgens B en W niet in verhouding met de behoefte, waardoor de voorziening verliesgevend zou zijn.

Daarnaast is een parkeergarage niet strikt noodzakelijk voor de herontwikkeling. Met alternatieve oplossingen, zoals inpandige plekken, efficiëntere inrichting van bestaand terrein en parkeerplaatsen buiten het centrum, kan de parkeernorm grotendeels worden afgedekt. Bovendien zou de aanleg een vertraging van minimaal twee jaar opleveren.
Vervuilde grond
Ook de eenmalige kans om de vervuilde bodem onder de voormalige gasfabriek volledig te saneren, laat Waadhoeke na een nadere verkenning schieten. Het college voert hiervoor aan dat de verontreiniging door de provincie Fryslân is aangemerkt als “ernstig, maar niet spoedeisend”. De grondeigenaren zijn wettelijk verplicht tot afscherming van de verontreiniging, niet tot verwijdering.
De kosten van een volledige sanering – naar schatting 5 tot 7 miljoen euro – zijn daarnaast niet te verhalen op andere partijen. Omdat de eigenaren er geen geld voor hebben, zouden de kosten volledig voor rekening van de gemeente komen. Als de vervuiling wordt afgeschermd met een betonvloer en dampwerende folie is er bovendien geen gevaar voor de gezondheid van mensen in de omgeving.
Struikelblokken
De eigenaren streven ernaar het definitieve plan bij voorkeur nog vóór de zomerperiode in te dienen. “Maar eerst willen we nog een optimalisatieslag plegen en de welstandscommissie moet er wat van vinden”, zegt Van Marrum. Volgens hem wordt in de plannen rekening gehouden met de bedrijfjes en het bondskantoor van de KNKB die nu nog in de oude gasfabriek zijn gevestigd.
Als alles volgens plan verloopt kan eind volgend jaar worden begonnen met de nieuwbouw. De eerste bewoners zouden er dan een jaar later kunnen intrekken. Van Marrum: “Misschien is dat wat te ambitieus van ons, want er zijn nog wel wat potentiële struikelblokken. Er moeten allerlei procedures worden doorlopen en wat vinden de omwonenden en de Vrienden van Franeker er bijvoorbeeld van? Maar je moet ergens een stip op de horizon zetten.”