Wat doet paardentherapie met paarden? Dat is de vraag bij een onderzoek van Hogeschool Aeres. Een van de plekken waar in Fryslân paarden worden ingezet, is bij manege Japero in Berltsum.
“Hynsteterapy wurdt ynset om in persoan of groep ynsjoch te jaan en harsels better begripe te litten””, zegt Petra Weijer. Zij is de eigenaar van manege Japero en werkt al jaren als paardentherapeut.
“Hynders fernimme spierspanning”, zo vertelt ze. “Dus as je tusken de hynders steane en je hawwe spanning yn it lichem, dan pikt it hynder dat op. It is in ‘flechtdier’ en it wol gjin spanning yn de keppel.”
Vaste paarden
Weijer gebruikt twaalf paarden voor therapie. “Mocht der te folle spanning wêze dan hâldt de groep dat yn balâns, zo legt zij uit. Japero heeft de vaste kudde paarden al een tijd, maar in veel andere gevallen wordt er therapie gegeven op plekken waar maar één of twee paarden zijn. Terwijl paarden bij Japero op elkaar ‘afreageren’ kunnen.
Dat is precies wat de onderzoekers van Aeres willen weten. Mensen kunnen baat hebben bij paardentherapie, maar het is niet duidelijk wat het met een paard zelf doet. Ze willen bij Aeres 200 paarden volgen om te kijken hoe die omgaan met de spanning. Volgens Weijer maakt het nog wel wat uit hoe de therapie wordt aangeboden.
Spanning
Je moatte in hynder goed kenne. As je bygelyks by in sesje twa hynders brûke en je steane dêr mei tsien man, dan krije dy hynders hiel wat foar de kiezzen. Dan is der te folle spanning en kinne de hynders it net kwyt”, zo legt Weijer het uit.
In een groep werkt het anders, zegt Weijer. De paarden laten dan de spanning afvloeien door bijvoorbeeld te rollen, smaken of kauwen. Lukt het dan niet om de spanning kwijt te raken, dan moet de therapeut ingrijpen, stelt Weijer. “Dan moat de persoan dy’t foar de spanning soarget de groep út.”
Of zij zelf meedoet aan het onderzoek weet ze nog niet. Weijer denkt dat het wel nuttig kan zijn. Vooral ook omdat zij zelf veel ervaring heeft met deze vorm van therapie.