Volwassenen in Harlingen hebben bijna 10 procent meer overgewicht dan de gemiddelde Fries, en jonge kinderen eten ook ongezonder. Deze cijfers presenteerde de GGD donderdag tijdens een bijeenkomst over de mogelijke komst van een Burger King.
Een op de vijf Harlingers heeft obesitas. In totaal heeft 60 procent van de volwassenen in Harlingen overgewicht. Dat is bijna 10 procent meer dan het gemiddelde onder volwassenen in Friesland.
“Een paar jaar geleden viel Harlingen niet zo op”, zegt Steffie Bunk, onderzoeker publieke gezondheid bij de GGD Fryslân. “Die grote verschillen zijn pas recent ontstaan.”
De cijfers voor kinderen en jongeren wijken niet af van de gemiddelden voor Friesland en Nederland. Daar zit obesitas en overgewicht nog ver onder de 20 procent.
Meer suiker, minder groente
Wel signaleert de GGD een zorgelijke ontwikkeling in het eetpatroon van jonge kinderen. Het aantal kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar dat elke dag groente eet, is in Harlingen 38 procent, een stuk lager dan het gemiddelde van 48 procent in Friesland.
Ook het percentage kinderen in de basisschoolleeftijd dat twee of meer glazen suikerhoudende dranken drinkt ligt hoger: 55 procent in Harlingen, tegenover 47 procent in Friesland.
Volgens Bunk zijn dit heel recente ontwikkelingen. “In ons vorige onderzoek in 2018 zagen we dit verschil tussen Harlingen en Friesland nog niet.”
Burger King
Bunk presenteerde de cijfers donderdagavond tijdens een bijeenkomst op de Maritieme Academie over de mogelijke komst van een Burger King naar Harlingen. De huisartsen en middelbare scholen in Harlingen willen dat de lokale politiek alles op alles zet om een tweede fastfoodrestaurant in Harlingen te voorkomen.
Sinds 2008 staat er een McDonald’s langs de A31 op Oostpoort.