
De radar is in elkaar gezet op een werf in Franeker. Foto: Omrop Fryslân
Een Duitse oorlogsradar is in oude staat teruggebracht op een werf in Franeker. Het gaat om een gerestaureerde radar uit de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk gaat het apparaat naar Terschelling verhuizen.
Het gaat om een Würzburgradar. De grote schotel werd vroeger gebruikt door de Tigerstelling op Terschelling.
Zo konden de Duitsers geallieerde vliegtuigen traceren, en er dan jagers van de Fliegerhorst uit Leeuwarden op afsturen. De Duitsers schoten de vliegtuigen neer om te voorkomen dat ze Duitse steden bombardeerden.
In de Tweede Wereldoorlog waren er ruim 200 Duitse soldaten gelegerd op Terschelling. Zij werkten in het grote bunkercomplex naast West-Terschelling, en het was hun taak om het luchtruim boven Nederland in de gaten te houden en te bewaken.

Dit werd gedaan met behulp van radarsystemen zoals de Würzburgradar en de Freyaradar. Sommige van deze radars hadden een bereik van meer dan 300 kilometer.
“Spannende periode”
Na maanden van renovatie is de radar nu in elkaar gezet. “Het was een spannende periode, want we wisten überhaupt niet of hij in elkaar zou kunnen, maar dat kan dus gelukkig wel”, vertelt Jort Spanjer, voorzitter van het Bunker Museum Terschelling.
De radar was alleen niet meer helemaal compleet “De trap naar het huisje ontbrak, ook moest er een nieuwe deur in het huisje en alle bouten en moeren ontbraken”, legt Spanjer uit.
“Maar heel veel onderdelen waren ook echt heel slecht en daar konden we dus helaas niet alles meer van gebruiken. Een voorbeeld daarin is de schotel, daar moest vijftig meter nieuw aluminium in.”
Charme behouden
Toch is de ‘oude charme’ volgens Spanjer niet weg. “Hij is voor het grootste deel in kleur origineel. Hij ziet er wel echt nog uit alsof hij uit die tijd komt en er is weinig aan verziekt. Daar zijn we heel blij mee.”

De radar blijft niet lang in elkaar. Over een paar dagen wordt het geheel weer uit elkaar gehaald. “De hele radar krijgt nog een anti-roestbehandeling en daarna komt hij in een coating te staan.”
“Daarna komt hij in losse onderdelen naar Terschelling en daar gaan wij hem nog schilderen”, voegt Spanjer toe.
Geduld
Maar wie de Würzburgradar al wil bekijken, moet nog even geduld hebben. “We willen een museum onder de grond maken op het eiland, waar dan de radar in komt te staan.”
“Dat zal alleen nog wel even duren. We willen deze week de bouwvergunning aanvragen en we hebben nog aardig wat geld nodig, dus we hopen voor 2030 de eerste gasten te kunnen ontvangen.”