
Een situatieschets van het voorgenomen appartementencomplex aan de Dorpsstraat-Kerkeglop. Bron: Gemeente Vlieland
De oude bibliotheek van Vlieland wordt definitief gesloopt. De gemeente verkoopt het vrijgekomen perceel daarna aan woningcorporatie WoonFriesland, die er twaalf sociale huurappartementen gaat bouwen.
De Vlielander gemeenteraad ging er woensdagavond unaniem mee akkoord, maar verbaasde zich wel over de relatief lage prijs die WoonFriesland voor het perceel moet betalen. De gemeente ontvangt voor de grondtransactie een bedrag van 180.000 euro, gebaseerd op 15.000 euro per appartement. Volgens wethouder Roel de Jong is daar bewust voor gekozen. “Op die wijze kunnen de toekomstige huurprijzen zo laag mogelijk worden gehouden. De gemeente is nu eenmaal geen winstgevend grondbedrijf.”
De verkoopsom is echter wel zo berekend dat het de gemeente ook geen geld kost. Volgens De Jong is de 180.000 euro precies genoeg om het oude gebouw te slopen en het perceel bouwrijp te maken. Dat zijn verplichtingen die op het bordje van de gemeente liggen.
De oude bibliotheek op de hoek Dorpsstraat-Kerkeglop wordt al jaren niet meer gebruikt. Aanvankelijk wilden B en W er het gemeentehuis naartoe verplaatsen, maar daar kwamen ze vorig jaar op terug. In plaats daarvan werd samen met WoonFriesland een plan ontwikkeld om op die locatie nieuwe huurwoningen te bouwen, want ook op Vlieland bestaat daaraan een groot tekort. De zoektocht naar een nieuwe locatie voor het verouderde gemeentehuis duurt nog voort.
‘Stikstofhoek’
Als alles volgens planning verloopt, gaat het oude gebouw eind dit jaar tegen de vlakte en kan WoonFriesland in het voorjaar van 2026 beginnen met bouwen. Nog hetzelfde jaar kunnen de nieuwe bewoners er dan in trekken, schetste De Jong op verzoek van de raad het verdere verloop. Nadrukkelijk wel onder voorbehoud, want volgens de wethouder kunnen er gaandeweg nog vertragingen optreden.
Onder meer een lopend ecologisch onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen op de gedroomde bouwlocatie kan roet in het eten gooien. “Maar de grootste bedreiging is de stikstofhoek, waaruit allerlei beperkingen kunnen komen. De provincie is momenteel erg terughoudend met het verstrekken van bouwvergunningen,” waarschuwde De Jong.

Didam-arrest
De zorgen van de raad over het zogeheten Didam-arrest, dat gemeenten sinds 2021 op basis van Europese wetgeving verplicht transacties met onroerend goed openbaar aan te besteden, zijn volgens De Jong niet nodig. Volgens hem geeft het arrest ook de mogelijkheid één-op-één te verkopen als er slechts één serieuze gegadigde is en het gaat om de bouw van sociale huurwoningen.
In theorie zouden zich uiterlijk twintig dagen na de officiële bekendmaking van de voorgenomen verkoop nog andere kandidaten kunnen melden, maar De Jong verwacht niet dat dat gaat gebeuren. “Op Vlieland is er maar één partij die sociale huurwoningen bouwt, en dat is WoonFriesland.”
Bijl in lindebomen
Om de bouw van twaalf appartementen mogelijk te maken, wordt het huidige perceel iets vergroot. De woningen zouden anders te dicht op de weg worden gebouwd. Een andere consequentie is de kap van een aantal lindebomen die rond de bibliotheek staan. “Zou je dit nalaten, dan woon je vanaf de tweede verdieping in een soort boomhut,” verklaarde De Jong die noodzaak.
GroenWit en ABV probeerden de bomen nog te redden van de bijl door via een motie af te dwingen dat ze ‘levend’ worden verplaatst, maar daar gingen de overige fracties niet in mee. Wethouder De Jong noemde het plan ‘sympathiek’, maar raadde het af vanwege de extra kosten en de kleine kans dat de bomen een verplaatsing overleven. “Misschien moeten we daarom ruimhartig omgaan met de herplantplicht en zorgen dat de biodiversiteit die verloren gaat, elders op het eiland weer tot ontwikkeling kan komen.”