
Foto: Omroep Zilt, Lennard Geerts
De Terschellinger politiek zou eens wat meer met elkaar moeten praten, dat zegt Geke Faber, die de politiek op het eiland onderzocht. Volgens haar is de breuk met burgemeester Van de Pol te lijmen. Maar niet zomaar.
Na de vertrouwensbreuk met burgemeester Van de Pol vorig jaar, schakelde CDK Arno Brok hulp in.
Geke Faber, oud-Kamerlid en staatssecretaris, werd gevraagd om de gesprekken te leiden. Ze kreeg daarbij een ‘vrije opdracht’ en mocht zelf bepalen wie ze zou spreken.
De hele Terschellinger politiek kwam dan ook op de koffie. Raadsleden en de bestuurders, maar ook de (oud-)griffier en een oud-wethouder spraken mee. Vrijdag werd haar rapport openbaar.
Elkaar verstaan
Binnen de raad is men het ieder geval niet eens. De één is tevreden over de bestuurscultuur, communicatie, de debatvoering enzovoort, de ander juist totaal niet.
Zowel in de gemeenteraad als in de communicatie met het college van burgemeester en wethouders zorgt dat voor problemen. “In een aantal gevallen is er sprake van elkaar echt niet hebben willen of kunnen verstaan”,
Bij het vormen van de coalitie kreeg de raad geen hulp van de ambtenaren. De onderhandelaren zeggen dat ze erom vroegen, bij het ambtelijk apparaat zijn ze juist verbaasd dat er géén verzoek voor ondersteuning kwam.
Horen zeggen
“Vaak heeft men iets van horen zeggen en dat wordt dan al snel voor waar aangenomen”, schrijft Faber.
“Ook is het niet ongebruikelijk meningen over iets of iemand te ventileren via WhatsApp of Facebook, zonder dat daarover eerst met betrokkene over is gesproken.”
Ook binnen het college is onenigheid, schrijft Faber. Door miscommunicatie over de portefeuilles ging het bij het vormen van het college al mis. Eind mei werd dat – en een ‘onaangename woordenwisseling’ – weer gladgestreken.
“Als het maar binnenskamers blijft”, vindt Faber. “Het is van belang dat in het college iedereen openhartig voor zijn of haar standpunt kan uitkommen vanuit het vertrouwen dat het daar ook blijft.”
Alle onenigheid escaleerde uiteindelijk bij het maken van een toetsingskader voor evenementen. De raad vroeg om haast, maar het duurde hen te lang.
“De dynamiek die daarna ontstaat is voor een buitenstaander lastig te duiden. In ieder geval zijn er nogal wat misverstanden ontstaan.”
Het kwam in ieder geval tot een breuk: de raad zegde het vertrouwen op “Nu is in de meeste gevallen een breuk te herstellen”, schrijft Faber. “De aanleidingen berusten op misverstanden, langs elkaar heen praten, miscommunicatie, beeldvorming.”
“Wat meer begrip voor elkaars verschillende posities en daarmee ook respectvoller on de omgangsvormen is een groot aandachtspunt”, zoals Faber in het rapport betoogt. “Praat met elkaar.”
“Omdat de burgemeester eveneens met zeer gemengde gevoelens terugkijkt en haar ogen niet sluit voor haar eigen rol daarin, is het verstandig dat de burgemeester wordt gecoacht.”
En ook de raad kan wel wat hulp gebruiken: Faber raadt onder anderen een debattraining aan. Plus een meerjarenagenda om de bestuurscultuur in de gemeente op orde te krijgen.