Het is druk bij de slager, bakker en groenteboer zo vlak voor de kerstdagen. Iedereen wil op het laatst pas de kerstkrans, suikerbrood, salade of rollade ophalen.
In Franeker is het alle hens aan dek bij onder meer bakkerij Van der Kloet. Op hun productielocatie werkt de ochtendploeg van 04.00 uur tot een uur of 14.00 of 15.00. Dan komt de volgende groep alweer.
Eén chauffeur heeft vrij, die is net vader geworden. De rest van het bedrijf moet aan de bak, en het zijn lange dagen. “Maar dat weet iedereen ook, dat is nu eenmaal zo in deze dagen”, zegt directeur Jan Douwe Gerbrandy. Zelf is hij ook van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de bakkerij te vinden.
Suikerbroden
De bakkers moeten niet alleen hun eigen winkels bevoorraden, maar ook brood en gebak naar de Waddeneilanden vervoeren. Daar komen alle kerstbestellingen nog eens bovenop. “Kerstkransen, kerststollen en ook suikerbroden zijn populair.”
In de winkels van de bakkerij beginnen ze daarom al om 05.30 uur om alle bestellingen voor de dag klaar te leggen. En ook in de winkel zelf moet nog genoeg keuze zijn voor de mensen die niet van tevoren besteld hebben. “Het is echt topdrukte”, zegt Gerbrandy.
Rollades en biefstukjes
Intussen zijn de slagers in Franeker ook al druk in de weer. Bij Terpstra staat het personeel met zijn messen achter de toonbank op maandagochtend. Gewoonlijk is de winkel dicht op maandag. Slager Jos Terpstra staat biefstukjes te snijden. “Dat doen we op maat, de klant kan bepalen hoeveel gram die wil.”
Ook bij Terpstra loopt het op en af, en de briefjes met bestellingen worden afgestreept. De rollades liggen op een hoop in de vitrines. “Het is alle hens aan dek”, zegt Jos Terpstra. “Biefstukjes zijn populair, maar natuurlijk ook de rollade, salades en gourmetschotels.”
Mensen kunnen nog bestellen of langskomen voor vlees, “maar op is op”, aldus Terpstra.
Salades en hutspot
Groenteboer Bauke Rekker, twee straten verder, krijgt ook al vroeg op de maandagochtend de eerste klanten. De salades in de vitrine lopen goed, maar eigenlijk worden alle soorten groenten wel verkocht.
“Komkommers, tomaten, noem maar op. Alleen rapen, die hoeven ze op een of andere manier niet met de kerstdagen. Terwijl ze zo lekker zijn.”
Rekker werkt zo’n zestig tot zeventig uur in de week, maar dat is niet vreemd voor hem. “Dat doe ik altijd. Ik heb nu wel wat meer personeel aan het werk.”