Hogeschool NHL Stenden heeft een onafhankelijk onderzoek opgestart naar vermoedens van grensoverschrijdend gedrag van drie geschorste docenten op de zeevaartschool in West-Terschelling. Een externe partij onderzoekt de kwestie “onafhankelijk en neutraal”, zo bevestigt een woordvoerder van NHL Stenden.
De hogeschool werd vorige week woensdag door de kantonrechter in Leeuwarden op de vingers getikt, omdat zij vermoedens van ontoelaatbaar gedrag op de zeevaartschool niet goed heeft opgepakt en behandeld. Er is eerder dit jaar een ‘onzorgvuldig en onprofessioneel’ onderzoek uitgevoerd naar signalen van sociale onveiligheid op het Maritiem Instituut Willem Barentsz. Bij het schorsen van drie docenten van de zeevaartschool heeft NHL bovendien ‘in strijd met het goed werkgeverschap’ gehandeld.
Tot dat oordeel kwam de kantonrechter tijdens een kort geding dat door de drie docenten was aangespannen. In het kort geding eisten zij dat hun schorsing op 20 april onmiddellijk wordt opgeheven, dat zij gerehabiliteerd worden en weer aan het werk kunnen gaan.
‘Onnodig diffamerend’
Of er daadwerkelijk sprake was van grensoverschrijdend gedrag moet nog worden vastgesteld in een nader, persoonsgericht onderzoek. Daarom was de schorsing van de drie volgens de kantonrechter voorbarig en in strijd met de wettelijke verplichting om als goed werkgever te handelen.
Dat geldt ook voor de stap die NHL vervolgens zette door over de schorsing te communiceren aan personeel en studenten. ‘Het meteen al naar buiten toe communiceren dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag is onnodig diffamerend’, aldus de kantonrechter.
Toch wordt de opgelegde schorsing niet opgeheven door de kantonrechter. Eerst moet er meer duidelijkheid komen vanuit een ‘zorgvuldig en professioneel persoonsgericht onderzoek’. Dat wordt dus volgens NHL Stenden nu uitgevoerd.
Het eerdere onderzoek naar de werkcultuur waarop de schorsing was gebaseerd, deugde volgens de kantonrechter in elk geval niet. Onderzoekers vuurden ‘een spervuur van verwijten en beschuldigingen’ af op de docenten. Een van hen zou zich schuldig hebben gemaakt aan onder andere intimideren, pesten, dwang uitoefenen en denigrerende en discriminerende taal, maar nergens maakt het onderzoek duidelijk waarop die conclusies zijn gebaseerd.
Gebrek aan leiding
Op het Maritiem Instituut Willem Barentsz blijken al jarenlang problemen te zijn die niet, of niet goed, zijn opgepakt door werkgever NHL Stenden. Er zou een gebrek aan adequate leiding zijn, geen duidelijke onderwijskoers zijn uitgezet en onduidelijkheid bestaan over besluitvormingsprocessen.
De kantonrechter sluit niet uit dat het vermeend grensoverschrijdend gedrag van docenten op de zeevaartschool verband houdt met deze jarenlange organisatorische problemen.