In een brief aan Omrin wijst het college van B en W op herhaaldelijke verzoeken om alle uitstootgegevens van de afvaloven openbaar te maken, maar dat heeft Omrin tot op heden niet gedaan. Het bedrijf verwijst naar zijn website, waar de gemiddelde uitstootwaarden van de laatste zeven dagen worden gepubliceerd.
“In Nederland zijn wij de enige afvalenergiecentrale die de waarden zo publiekelijk via de website communiceert, omdat wij de afspraak hebben om juist transparant te communiceren met het bevoegd gezag en de omgeving” zegt Omrin-woordvoerder Jelmar Helmhout.
De daggemiddelden van de emissie vallen binnen de afgesproken waarden, aldus de woordvoerder. “Bij bijzonderheden hebben we contact met de FUMO.”
Geen ruwe data
Alleen zijn die daggemiddelden geen ruwe data. Voorheen kon je bij Omrin grote Excel-bestanden vol informatie opvragen, zegt Hans Gillissen van Stichting Afvaloven Nee. “Daar hebben we ook veel informatie over de CO2-uitstoot van de REC vandaan kunnen halen. Die uitstoot was enorm.”
Met de gegevens die Omrin nu publiceert op de website, kunnen onderzoekers weinig. “Je kan best wel een goede gemiddelde emissiewaarde hebben, maar dat zegt ons niet zoveel”, aldus Gillissen.
“Het gaat juist om de pieken van uitstoot. Die zijn een gevaar voor de volksgezondheid, maar zie je niet terug in de gemiddelden. Zo kun je spelen met pieken. Je kunt het vergelijken met een geconsolideerde jaarrekening. Het is een samenvatting van uitkomsten, maar als een accountant wil uitzoeken hoe iets zit in een bedrijf, kun je er niet veel mee.”
‘Tata Steel van het Noorden’
In de brief aan Omrin wijst het gemeentebestuur erop dat ‘u als semipublieke instelling ook onder de reikwijdte van de Wet Open Overheid (Woo) valt’. Daar denkt het bedrijf zelf anders over. Omrin valt niet onder WOO-wetgeving, zo liet algemeen directeur John Vernooij eerder dit jaar bijvoorbeeld weten aan stichting Afvaloven Nee.
“Je voert de afvalverwerking uit namens de gemeente, dan moet je daarover ook informatie verschaffen”, reageert Gillissen. “Dat is ook een morele verantwoordelijkheid die je als semi-overheidsinstantie moet nemen. Maar Omrin is een beetje de Tata Steel van het Noorden aan het worden. Het wordt steeds schimmiger en geheimzinniger, als zelfs de gemeente haast moet bevelen om het verstrekken van informatie.”
Kort geding
Afvaloven Nee heeft ondertussen een kort geding en een bodemprocedure aangespannen tegen de provincie Fryslân. Die heeft de REC in februari een vergunning verleend om meer rookgassen en zoutzuur uit te stoten dan oorspronkelijk was toegestaan.
De rechtszitting staat nog niet op de rol vanwege drukte bij de rechtbank in Leeuwarden.