De gemoederen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Herbaijum liepen dinsdag hoog op tijdens een informatiebijeenkomst in dorpscafé Oant Moarn. Zelfs de eigenaren van de boerderij aan de Rijksweg waar de opvang moet komen, zijn het onderling niet met elkaar eens.
Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke sprak dinsdag in het dorpscafé met meer dan vijftig inwoners van Herbaijum. Veel inwoners voelen zich overrompeld door het nieuws dat er zo’n 30 tot 35 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in het dorp.
De communicatie naar het dorp over de voorgenomen opvanglocatie liet te wensen over. Dorpsbelang werd via de mail ingelicht, maar veel bewoners hebben tot op heden geen informatiebrief van de gemeente gehad. Daarvoor bood burgemeester Waanders haar excuses aan. “Het spijt mij dat de brief niet geland is bij alle inwoners van Herbaijum. Dat zou PostNL doen, maar daar schiet u niets mee op.”
Bewoners niet op de hoogte
De opvanglocatie voor de Oekraïners komt in het achterste deel van de boerderij Sickema State aan de Rijksweg, waar een bed & breakfast is gevestigd op nummer 4b. De bewoners van het voorhuis van de boerderij (nummer 4), die ook de ouders zijn van de eigenaresse van de bed & breakfast, bleken tot een paar dagen geleden niet op de hoogte te zijn van de voorgenomen opvang.
“Met ons is geen rekening gehouden”, zei Dirk de Boer, die zijn woede niet onder stoelen of banken stak. “Door onze dochter niet en door de gemeente niet. We hebben nu al overlast van de bed & breakfast en straks gaat dit ons nog meer overlast bezorgen, want het is geen gescheiden terrein. Het is één erf, onze privacy is weg, het is een dieptrieste toestand.”
De boerderij is door de ouders gekocht in 2016 en later verdeeld met hun kinderen. Inmiddels hebben zij een advocaat ingeschakeld. “Hier is het laatste woord nog niet over gesproken”, aldus De Boer. “Wij laten het niet gebeuren dat dit door onze strot wordt geduwd.”
“As it foarnimmen fan de gemeente trochgiet, dan wurdt it oarloch op Sickema State”, zo vatte buurman Hendrik Okkinga het probleem nog eens samen. “De famyljeferhâldingen binne der net optimaal en ik tink dat der in hiel grutte flater makke wurden is troch de gemeente Waadhoeke.”
Burgemeester Waanders wilde geen uitspraken doen over eventuele juridische gevolgen. “Dat moeten we hier niet uitvechten.” Maar zij gaf te kennen dat de gemeente niet op de hoogte was van de woonsituatie.
“Toen de gemeente kwam kijken of de locatie geschikt is, is de eigenaresse gevraagd of er nog mogelijke belemmeringen zijn of zaken die we moeten kennen. Dit verhaal is toen niet verteld. Dit is voor ons een nieuw gegeven. Ik snap dat dat ingewikkeld en pijnlijk is, maar we komen nog met een antwoord.”
35 Oekraïners op 250 inwoners
Verscheidene bewoners vroegen zich af of de gemeente bij de opvang van 35 Oekraïners wel rekening heeft gehouden met de omvang van het dorp. Herbaijum telt zo’n 250 inwoners, heeft geen scholen of winkels en ook geen optimale busverbinding. De gevluchte Oekraïners zullen zich voor veel faciliteiten vooral op Franeker moeten oriënteren.
Voor de opvanglocatie moet nog een vergunning worden afgegeven. Als alles toch meezit, worden de eerste vluchtelingen niet eerder dan eind augustus op de locatie verwacht.
De gemeente Waadhoeke moet van de landelijke overheid 255 opvangplekken voor Oekraïners regelen. Burgemeester Waanders legde uit dat via een noodwet gemeenten worden verplicht om naar evenredigheid Oekraïners op te vangen.
“In onze zoektocht naar goede locaties hebben we geen hele inspraakprocedure of gesprekken met dorpsbelangen. Daarom maken we een nieuwe opvanglocatie pas nu in één keer voor iedereen bekend.”
Inwoners van Herbaijum die nog vragen hebben over de opvang in hun dorp, kunnen die ook via Dorpsbelang aan de gemeente stellen.