
Foto: Omroep Zilt
Harlingen start een pilot voor het behoud en de verduurzaming van de bruine vloot. De gemeente ondersteunt het project ‘Rendabele Chartervloot’ met een subsidie van 40.000 euro, een bedrag dat afkomstig is uit de Regio Deal Noordwest-Fryslân.
In de pilot werken de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) en de stichting Maritieme Erfgoed Alliantie samen. Het doel is om eigenaren van historische schepen te adviseren over rendabel en duurzaam onderhoud van hun vloot.
Daarnaast wordt er een platform opgericht dat schippers ondersteunt met praktische handvatten om in te spelen op toeristische wensen en het maritieme erfgoed toegankelijker te maken voor een breed publiek.
Imago beschadigd
Maar ook het imago en de veiligheid moeten verder verbeterd worden. Na drie dodelijke ongelukken is het imago van de bruine vloot beschadigd. “Er zijn al goede stappen gezet op het gebied van veiligheid, maar het kan nog beter”, vertelt wethouder Paul Schoute van Harlingen.
“Zoals het nu is, worden er testen gedaan of schepen worden gecontroleerd”, legt Schoute uit. “Dat is een momentopname. Maar met een scheepspaspoort ga je een onderhoudshistorie bijhouden. Je gaat kijken wat er in de toekomst nodig is.”
It projekt omfettet in pilotfaze mei fjouwer skipper-eigeners. Sy teste ynnovative oplossings om de histoaryske charterfeart takomstbestindich te meitsjen. Ien fan de ûnderdielen fan de pilot is in servicestasjon.
“Je kan bijvoorbeeld masten scannen, met een soort röntgenfoto dus, maar je kan natuurlijk niet bij elke boot langs”, zegt Schoute. “Dus daar heb je een servicestation voor nodig waar mogelijk zo’n apparaat wordt neergezet zodat schepen periodiek hun masten kunnen laten scannen.”
De Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) is blij met de investering. “Wij schippers zijn wel een beetje eigenheimers af en toe en we hebben het altijd heel erg druk met de waan van de dag”, zegt Gijs van Hesteren, voorzitter van de VBZH.
“Het schip moet veilig, het schip moet goed, het schip moet klaar, de gasten komen. Dus denken op de langere termijn is best lastig.”
En dus is de steun van de gemeente en van de regiodeal meer dan welkom. “Het is fijn als daar misschien van buitenaf of samen met ons indringender naar gekeken wordt.
Door eerst de corona en toen die incidenten hebben we gezien dat we ook kwetsbaar zijn. Dit moet die kwetsbaarheid dan wat wegnemen.”
Regio Deal
De financiële bijdrage van 40.000 euro komt uit de Regio Deal Noordwest-Fryslân, een samenwerking tussen de gemeenten Harlingen, Waadhoeke, Leeuwarden, de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de Rijksoverheid.
Gezamenlijk investeren zij 40 miljoen euro in projecten gericht op leefbaarheid, economie en duurzaamheid in de regio.