Wie in Noordwest-Friesland wil wonen, moet steeds meer geduld hebben. De wachttijd voor een woning in Waadhoeke of Harlingen is flink gestegen, het meest van Fryslân zelfs.
Noordwest, je zal er maar willen wonen. Zeker voor degenen die afhankelijk zijn van sociale huur wordt het steeds moeilijker, zo berekende het Fries Sociaal Planbureau.
Iemand die naar Harlingen verhuist, bijvoorbeeld, stond over 2020 en 2021 gemiddeld 34 maanden in de wacht voor een sociale huurwoning. Om in Waadhoeke te huren ben je gemiddeld 30 maanden bezig.
In Fryslân duurt dat alleen langer in Smallingerland, Heerenveen en Leeuwarden. Maar ook de rest van de provincie wacht langer, zo’n 18 procent.
In sommige gebieden is er echter een veel grotere stijging de zien dan anderen. Vooral in Noordwest-Friesland, aan de wal.
De gemiddelde wachttijd is bij ons met 74 procent gestegen, van 19 maanden in 2017/18 naar 33 maanden vorig jaar. Dat is de grootste stijging in de hele provincie, net boven de 71 procent toename in Noordoost.
Dat de wachttijd zo sterk toeneemt is niet zo gek, gezien de Noordwestelijke sociale huurwoningen ook veel populairder zijn geworden.
Waar in 2018 gemiddeld nog 24 reacties kwamen op een woning, waren dat er in 2021 al 54. Met 56 reacties is Waadhoeke net iets populairder dan Harlingen (50).
De kans om een woning te krijgen in Noordwest is dan ook gekelderd. Een woningzoekende had in 2017 nog 18,7 procent kans om een woning te vinden, vorig jaar was dat nog 8,7 procent.
Grote uitzondering daarbij is Harlingen. Met 18,2 procent is de slagingskans daar net niet de hoogste van Fryslân. Waadhoeke bungelt met 7,1 procent kans onderin.
Groot verschil is er ook tussen leeftijdsgroepen. Met 35,4 procent kans hadden Friese ouderen de meeste kans om een woning te vinden, gevolgd door de groep van 55 tot 65 jaar met 25 procent.
De groep van 23 tot 25 jaar doet het met 15,8 procent al een stuk minder, maar vooral jongeren (onder de 23) en zoekenden tussen de 35 en 55 jaar hebben het lastig. Hun kans om een woning te vinden lag vorig jaar zo’n 12 procent.
Geen extra ruimte
Ondanks de stijgende vraag, kwam er weinig woonruimte bij. De mutatiegraad – het percentage woningen dat op jaarbasis beschikbaar komt – is in de hele provincie gedaald.
Ook hier is Noordwest geen uitzondering; in 2017/18 was dit nog 8,2 procent, maar dat is nu gedaald naar 7,9 procent. Na de regio Zuidoost de laagste doorstroom van heel de provincie.