Er wordt beter overlegd over veilig varen op de Waddenzee, dat vindt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De onderzoekers hopen nog wel op betere handhaving van de snelheid.
Na de aanvaring op 21 oktober 2022 tussen de snelboot Tiger en de watertaxi Stormloper in het Schuitengat, begon de Onderzoeksraad uit te zoeken hoe dat kon gebeuren. Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven, de 12-jarige Riemer uit Sexbierum wordt nog steeds vermist.
“Dit moet nooit meer moet gaan gebeuren natuurlijk”, vindt ook Erica Bakkum van de Onderzoeksraad. Die begon een onderzoek naar hoe het mis kon gaan.
“Ga met elkaar om de tafel zitten en dat jullie met elkaar in gesprek komen over het vaargedrag”, zo legt Bakkum één van de aanbevelingen uit. Daar moest onder anderen gepraat gaan worden over de communicatie op zee.
Zo’n overlegstructuur is er ondertussen. “Daar zijn we echt heel blij mee. Die is ook al twee keer bij elkaar gekomen.”
In het overleg zitten ook organisaties die niet bij het ongeluk betrokken waren, maar wel over de Waddenzee varen. “Ze maken ook echt werkbare afspraken”, vindt Bakkum.
De Onderzoeksraad adviseerde ook al twee keer om duidelijkere regels voor watertaxi’s in te voeren.
Ook daar zit schot in de zaak: “de nieuwe gedefinieerde categorie van watertaxi gaat tot stand komen”, vertelt Bakkum.
Nog een belangrijke aanbeveling was om beter te handhaven op snelheidsovertredingen. “We hebben gezegd: maak inzichtelijk welke gegevens die er nu zijn, zoals AIS of radar, hoe je die kan gebruiken bij snelheidsovertredingen”, vertelt Bakkum.
Die zijn wel inzichtelijk, zegt Bakkum. “Maar wij zouden eigenlijk nog heel graag een stapje verder willen zien.”
“Dat er ook zodanig gepraktiseerd wordt dat het gebruikt kan gaan worden. Dat die middelen ook in wet- en regelgeving terecht gaat komen.”
“Er zitten beperkingen aan, maar wij vragen om in mogelijkheden te denken”, hoopt Bakkum. “Zodat er wel gehandhaafd kan worden. Dat kan nu alleen op heterdaad.”
Maandag is het precies twee jaar geleden dat het ongeluk plaatsvond. Vorig jaar was er op die dag op Terschelling een kleinschalige besloten herdenking, maar die is er dit jaar niet. Volgens de gemeente Terschelling willen de families liever privé herdenken.
De gemeente legt wel een krans bij het Zeeliedenmonument aan de haven op West-Terschelling maar daar wordt verder niet bij stil gestaan. Rederij Doeksen hangt op alle schepen en bij alle gebouwen de vlag halfstok.