
Initiatiefnemers Guus Schweigmann, Martin Boekeloo en Ria Laanstra van de Wooncoöperatie Victoria. Foto: Omroep Zilt, Richard de Boer
Ondernemer Martin Boekeloo wil de verkoop van de oude campus Victoria op Terschelling aan investeerder FB Oranjewoud voorkomen. Maandag stelde hij in de rechtbank in Leeuwarden dat hij als serieuze gegadigde buitenspel is gezet.
De gemeente Terschelling wil het voormalige campusgebouw Victoria aan de Dellewal verkopen aan investeerder Stichting FB Oranjewoud. Die wil er een ‘brede internationale kenniscampus’ van maken voor hogeschool NHL Stenden.
Boekeloo, eigenaar van Resort Bungalows Dellewal, was verrast door het besluit tot onderhandse verkoop. Maandagmiddag vertelde hij de voorzieningenrechter dat hij sinds 2013 met de gemeente in gesprek is over de aankoop van de oude campus van het Maritiem Instituut Willem Barentsz.
De campus staat sinds 2017 leeg. Boekeloo wil er betaalbare woningen realiseren voor starters en tijdelijk personeel op het eiland. “Ik praat met tussenpozen al tien jaar met de gemeente”, aldus de ondernemer.
“Mijn plannen waren conform de doelen van de gemeente, conform de woonvisie. Nooit heb ik antwoord gehad dat ik geen serieus gegadigde ben. Als je zo lang praat, dan moet je wel openbaar aanbesteden.”
Maar de gemeente Terschelling blijkt op 13 maart 2023 een intentieovereenkomst te hebben gesloten met NHL Stenden en geldschieter FB Oranjewoud, zonder openbare aanbesteding.
Volgens Boekeloo heeft de gemeente haar koers ongemerkt gewijzigd en de selectiecriteria aangepast om de verkoop te rechtvaardigen. “Dit ging allemaal totaal buiten mijn gezichtsveld om. Ik ben daar niet van op de hoogte gebracht, en ik denk dat men dat wel had moeten doen.”
Hij wil alsnog starterswoningen ontwikkelen op de locatie van de oude campus. Met medestanders werkt hij aan de oprichting van de Wooncoöperatie Victoria om deze plannen door te zetten.
Didam-uitspraak
Omdat zijn bezwaar tegen de gang van zaken vorig jaar werd afgewezen, spande Boekeloo een kort geding aan. Zijn advocaat, Jan Willem Spanjer, betoogde dat de gemeente zich niet heeft gehouden aan de zogeheten Didam-uitspraak, die vereist dat overheidsgrond via een transparante procedure wordt verkocht.

Spanjer wees erop dat er op Terschelling al jaren sprake is van woningnood en dat starters en tijdelijk personeel nauwelijks betaalbare huisvesting kunnen vinden. Hij noemt de campus een logische locatie voor woningen en vindt het onterecht dat de grond zonder openbare inschrijving wordt verkocht.
De gemeente Terschelling, vertegenwoordigd door advocaten Bernadette Raaijmaakers en Remco Sipman en gemeentejurist Femke Stiemsma, verweerde zich door te stellen dat FB Oranjewoud de enige partij was met een concreet en realistisch plan.
De gemeente liet eerst onderzoek doen door woningverhuurder WoonFriesland, maar deze partij concludeerde dat de locatie financieel niet rendabel was voor sociale woningbouw, ook omdat het terrein buitendijks ligt en pal naast Natura2000-gebied.
Vervolgens kwam NHL Stenden in beeld, dat de locatie wilde gebruiken voor onderwijs en onderzoek. Omdat NHL Stenden niet in vastgoed mag investeren, werd FB Oranjewoud als financier aangetrokken.
Twijfels bij de rechter
Voorzieningenrechter Janet Werkema stelde kritische vragen over de selectiecriteria. Aanvankelijk lag de focus van het gemeentelijk beleid op woningbouw, maar gaandeweg kwamen er nieuwe uitgangspunten bij zoals ‘verbreding van de economie’ en ‘aandacht voor onderzoek en onderwijs’.
De rechter vroeg hoe dit besluit tot stand was gekomen, omdat het erop leek dat het beleid was toegesneden op de wensen van NHL Stenden. Een helder antwoord bleef uit. De gemeente verklaarde dat slechts één ambtenaar volledig op de hoogte was van het proces, maar dat die persoon in de afgelopen jaren is uitgevallen.

Boekeloo’s advocaat, Jan Willem Spanjer, uitte scherpe kritiek op het ontbreken van een openbare aanbesteding. “Nu heeft het college zelf de criteria vastgesteld, zonder inspraak van de gemeenteraad. En het lijkt erop dat die criteria specifiek zijn toegeschreven aan FB Oranjewoud en NHL Stenden.”
Gemeenteadvocaat Raaijmaakers wierp tegen dat Boekeloo onvoldoende concreet was in zijn plannen. De gemeente heeft volgens haar eigen beleid gehandeld en de ondernemer niet zomaar buitengesloten.
“Hij stelt dat hij onderzoek en onderwijs kan ontwikkelen, maar dat is voor de gemeente niet voldoende. Hij moet meer leveren dan alleen de belofte dat hij daartoe in staat is. Daarom mag de gemeente daaraan voorbijgaan.”
Overigens zijn de exacte plannen van NHL Stenden tot nu toe eveneens onbekend en niet gedeeld met de gemeenteraad van Terschelling.
Uitspraak over 14 dagen
De rechter doet over veertien dagen uitspraak. Mocht die in het voordeel van Boekeloo uitvallen, dan richt hij samen met mede-initiatiefnemers de Wooncoöperatie Victoria op.
Hoewel de gemeente eerder weigerde om het burgerinitiatief in behandeling te nemen, wil de Wooncoöperatie Victoria op deze locatie 36 woningen renoveren en verduurzamen en het ‘gebouw op palen’ omvormen tot acht ruime woningen.

Volgens de gemeente verkeert het Victoria-gebouw echter in te slechte staat om te behouden. Wethouder Danny Ruige stelde eerder tegenover Omroep Zilt dat sloop onvermijdelijk is.