
De straaljagers worden klaargemaakt voor Ramstein Flag. Foto: Defensie
Het wordt komende weken onrustig in de lucht boven Noordwest-Friesland. Tijdens de oefening Ramstein Flag wordt tot ‘s avonds laat gevlogen.
Bijna 100 vliegtuigen uit totaal 15 NAVO-landen doen mee aan de oefening. Daarin worden lessen uit de oorlog in Oekraïne in de praktijk gebracht.
“Voor vliegers is Ramstein Flag van onschatbare waarde”, vertelt luitenant-generaal André Steur. Ook het samen oefenen is belangrijk zegt hij.
“Iedere keer als ik op uitzending was trof ik mensen die ik kende van Frisian Flag of andere grote oefeningen. Dan ben je al goed op elkaar ingespeeld.”

Maar dat levert wel twee weken lang veel lawaai op boven Noordwest-Friesland. Vrijdag waren al wat vliegtuigen aan het invliegen. “We seagen al dat de bekenden keurich it bochtsje rûnom Marsum nimme”, vertelt Marsumer Geert Verf.
“Mar de bûtenlânske tastellen moatte it noch efkes ûnderfine, de measten gongen rjochttroch. Dêr sille we by de fleanbasis ek noch efkes oandacht foar freegje.”
Maandag begint de oefening pas echt. Elke werkdag vliegen er 30 vliegtuigen, twee keer per dag. Dat gebeurt tussen 16:30 en 23:30, en op vrijdags tot 19:15.
De westkant van de basis lijkt na maandag meteen al de volle laag te krijgen: door de wind zullen ze waarschijnlijk het vaakst vanaf die kant landen.
“De lanning fan de twadde wave wurdt rûn 23:00 ferwachte. Dat is ferskriklik foar de bern en minsken dy’t betiid op bêd wolle”, vertelt Verf. Hij houdt zich al jaren bezig met de overlast van de basis.
“We ha noch nea meimakke dat se sa let fleane”, zegt Verf. “We binne wol wat wend, dus we lizze net sa gau wekker.”

“Mar ik tink dat we hjir straks wol letterlik wekker fan lizze.” En dat twee weken lang dus.
Al zit daar misschien ook wel een voordeel aan. Hoe later er wordt gevlogen, hoe meer een vlucht meetelt in de geluidsnormen.
“Dus in aardich diel fan de jierlikse romte giet hjiroan op”, legt Verf uit.

De rest van het jaar zal het wat stiller zijn rond de basis dus: ‘s avonds zal waarschijnlijk niet meer worden gevlogen dit jaar.
Maar dat neemt niet weg dat het komende weken doorbijten wordt. “Dit is in ekstreem soad, sa folle lûd ha we noch noait hân”, zegt Verf. “In ferdieling oer it jier is oer it algemien better te dragen.”
“Ik tink dat minsken aansen bliid binne as dizze twa wike om binne.”